Friday, April 15, 2011

Penyusuan susu ibu - untuk wanita bekerja

hasil nukilan: wafimamakidz at 2:31 PM 1 comments Links to this post
Pict.Dynas sedang 
menyusukan anaknya
Setelah tamat tempoh berpantang, ibu-ibu yang bekerja pasti berasa runsing apabila memikirkan bayi kecil yang terpaksa ditinggalkan. Pilihan sama ada untuk menghantar ke taska/nursery/pengasuh menjadi satu isu yang mungkin telah ditangani. Isu untuk memastikan bayi anda terus mendapat bekalan susu ibu adalah satu isu lain yang sangat penting. Peluang untuk menyusukan bayi sehingga 2 tahun tidak patut dilepaskan untuk ibu-ibu terutamanya yang bekerja. Latihan memerah susu sepatutnya dimulakan seawal 2 minggu selepas bersalin.. Namun ia boleh dilakukan lebih awal mengikut keselesaan ibu-ibu.
Umum mengetahui susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi di bawah 6 bulan. Dalam masa ini juga pastikan bayi anda hanya minum susu ibunya. Tiada makanan pejal atau susu formula yang diberikan bagi memastikan bayi anda terus mendapat khasiat yang sebaiknya untuk tumbesaran. Bagi yang bekerja, isu untuk menyusukan bayi anda tentu menjadi sesuatu yang merunsingkan. Tapi, jika anda tekah bersedia dari segi mental dan info, tentu masalah ini bukanlah sesuatu yang besar.

Panduan untuk ibu kembali bekerja

hasil nukilan: wafimamakidz at 2:23 PM 0 comments Links to this post
klik sini untuk lebih lanjut http://www.apcwomen.org/uploads/24224838a906ad8bec251af22b9c44f8/BTWbrochure.pdf
sumber rujukan:http://www.apcwomen.org

Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya

hasil nukilan: wafimamakidz at 2:00 PM 0 comments Links to this post
Alasan 'Susu kite tak adelah nak bagi baby menyusu'..itu adalah ayat biasa yang digunakan bagi ibu-ibu yang bekerja, termasuklah mamakidz (dululah sebelum ada kesedaran).  Tetapi setelah banyak nasihat dan kaunseling diberikan, sekarang kesedaran mulai ada dan penyusuan susu ibu dapat diteruskan.

Semua ibu digalakkan menyusui anaknya dengan susu ibu sahaja sedari lahir sehingga berumur enam bulan dan meneruskannya sehingga mencapai umur dua tahun.  Makanan pelengkap perlu diberikan mulai umur enam bulan.  Ini bermakna dari dari lahir hingga enam bulan bayi:

Down susu tak banyak??

hasil nukilan: wafimamakidz at 9:00 AM 0 comments Links to this post
Oleh kerana ramai customer saya juga terdiri daripada ibu-ibu menyusu, Setiap SET B yang add on of ESP dan calcium akan memberi kesan yang lebih baik!
So mari kita baca tips dan jadual pemakanan yang betul sharing by Kak N
______________________________________
Pengambilan vitamin yang betul dan pada masa yang betul sangat membantu. Namun kunci utama ialah perlu amalkan 3 perkara ini secara konsisten dan berterusan. Bukan hari ni buat, esok tak buat, lusa buat...memang tak nampak kesan. Perlu buat setiap hari.

FB Page daku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...There something about mamakidz Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez