Tuesday, March 29, 2011

Pengetua AF9 masih menjadi tanda tanya

hasil nukilan: wafimamakidz at 6:42 PM 0 comments Links to this post

Pengetua Akademi Fantasia 9 akan diumumkan dalam Konsert Tirai AF9 pada 2 April ini! Jangan lupa saksikan Konsert Tirai Akademi Fantasia 9 secara langsung pada 2 April 2011, 9 malam di Astro Ria (104)

Senarai 12 0rang peserta AF9 2011

hasil nukilan: wafimamakidz at 6:35 PM 0 comments Links to this post

12 PELAJAR AKADEMI FANTASIA 9 DIUMUMKAN!




Saat yang dinanti-nantikan sudah tiba. 12 pelajar Akademi Fantasia musim terakhir sudah pun diumumkan dengan rasminya pada 28 Mac 2011 dalam sidang media yang diadakan di Akademi Fantasia 9, Aeon AU2, Taman Setiawangsa. Seperti biasa 6 pelajar lelaki dan 6 lagi pelajar wanita telah terpilih mengikuti 10 minggu cabaran Akademi Fantasia 9 ini.


Barisan pelajar lelaki terdiri daripada AMIR, ERUL, AZRI, AFIF, RAQIB dan KAY, manakala 6 pelajar wanita pula ialah LENA, AIDA, LAIKA, MIZA, NERA dan EKA. Mereka semua akan menjalani sesi pembelajaran di lokasi baru dan pertama dalam sejarah Akademi Fantasia, di tempat terbuka!



Bagaimana prestasi 12 pelajar Akademi Fantasia musim terakhir ini? Nantikan Konsert Tirai Akademi Fantasia 9, 2 April 2011, 9 malam di Astro Ria (104)

Datuk Siti Nurhaliza Benar-Benar Mengandung....

hasil nukilan: wafimamakidz at 6:12 PM 0 comments Links to this post

Tak tahu mengapa tetapi berita Datuk Siti Nurhaliza mengandung sememangnya menjadi topik hangat di dalam dunia hiburan tanah air. Kemungkinan besar kerana Datuk Siti adalah penyanyi dan selebriti nombor 1 Malaysia. Bukan sahaja peminat Datuk Siti, yang bukan peminat beliau pun turut sama menunggu hari gembira pengumuman kehamilan beliau.
Rakan media BeautifulNara iaitu RunWitMe ada menghantar beberapa keping gambar menarik untuk tatapan anda semua. Sekali tengok macam Datuk Siti Nurhaliza mengandung. 2 kali tengok kemungkinan besar perut beliau kelihatan begitu kerana baju yang dipakainya. 3 kali tengok dah tak tau nak cakap apa.
Mungkin anda yang expert atau dah mengandung banyak kali boleh bagi pandangan anda di ruangan komen. Lagi gambar dengan membaca entri ini sepenuhnya.
UPDATE: Siti di dalam Twitternya mengesahkan yang beliau belum mengandung. Perutnya hanya mengandungi lemak. Info lanjut boleh check Twitter Siti Nurhaliza. 
"Assalamualaikum & morning!wah! Kecoh semalaman ttg ct mengandung ye.sebenarnya ct blm mengandung.mengandungi lemak ye..tu kena diet nih!haha"

supplemen vs pemakanan sunnah

hasil nukilan: wafimamakidz at 4:32 PM 1 comments Links to this post
Bila menyebut makanan sunnah, biasanya dikaitkan dengan tamar (kurma), kismis (zabit), buah zaitun, halia, delima, susu, madu lebah… Hingga ada yang risau tentang pengambilan makanan seharian yang tidak mengikut sunnah.
Sunnah Rasulullah SAW adalah makan makanan yang halal dan baik untuk kesihatan, sebagaimana Allah berfirman dalam surah al-Baqarah:
Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi, yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu” (2:168)
Makanan yang baik adalah makanan yang halal dari segi sumbernya dan terbaik dari segi kualitinya, yakni mempunyai zat yang mencukupi. Kekurangan zat makanan bukan saja menjadikan seseorang itu lemah dari segi fizikal, mudah diserang penyakit, malah juga melibatkan kemampuan berfikir dan mengawal emosi.

Penyamun izinkan ibu susukan bayi menangis

hasil nukilan: wafimamakidz at 12:41 PM 2 comments Links to this post
Oleh Ahmad Syakir Sazili
(KOSMO, Selasa 29 Mac 2011)


MAZIAN, mendukung
anaknya, Nur Batrisya
Najwa di Kampung Banjar,
Setiawan semalam
SETIAWAN - Tangisan seorang bayi perempuan berusia tiga bulan mengundang rasa kasihan  sekumpulan empat penyamun yang sedang menggeledah sebuah rumah di Kampung Banjar, Ayer Tawar disini awal pagi semalam.


Salah seorang penyamun yang bersenjatakan parang dan memakai topeng muka kemudian melonggarkan ikatan pada tangan ibu bayi membolehkan mangsa menyusukan bayi berkenaan.  Menurut mangsa, Leftenan Komander Mahazian Mat Lawi,32, ketika itu dia bersama suami, dua adik perempuan serta pembatu rumah diikat dan dikumpulkan didalam sebuah bilik.


"Saya tak sangka apabila anak saya, Nur Batrisya Najwa menangis, mereka benarkan saya menyusukannya" ujar Mazian.


Cerita lanjut bacalah di KOSMO, Selasa 29 Mac 2011


Moral of the story:  Sedangkan penyamun ada perikemanusiaan, takkanlah siibu yang suka membuang bayi yang dilahirkan tiada perasaan.  Bayangkan wahai ibu, walaupun kite telah melakukan satu dosa janganlah tambah lagi satu dosa. Oleh itu, insaflah...

Friday, March 25, 2011

Cantik Dengan Vitamin-E Shaklee

hasil nukilan: wafimamakidz at 2:24 PM 0 comments Links to this post
Vita-E Complex®

sumber blog:hanisamin
Anda mahu kelihatan cantik? Yang penting bukan cantik luaran sahaja, cantik dalaman pun penting juga tau. Kecantikan dari dalam akan terpancar ke luar.
Bezakah setiap Vitamin E?
Shaklee mempunyai vitamin E yang mengandungi keperluan lengkap oleh tubuh iaitu 400iu dan beserta selenium.
Pada dasarnya vitamin E ialah untuk…
Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan “premenstrual syndrome” dan penyakit fibrocystic buah dada. Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.

Wednesday, March 23, 2011

hasil nukilan: wafimamakidz at 1:53 PM 0 comments Links to this post
sumber blog asal:fishiee
So many cute jelly lens for sale, and it is much cheaper than a DSLR's lens =P
Woah, you see, can also be used on phone! ♥♥♥


How'd I wish to get a whole set of jelly lens home, I bet it is only RM15 each!!
CLICK to know more.

Apa itu LOMO

hasil nukilan: wafimamakidz at 1:14 PM 0 comments Links to this post
Mamakidz telah membuat sedikit rujukan berkaitan dengan wikipedia berkenaan lomografi.  Mamakidz harapkan semoga info ini dapat membantu u all.


Lomografi adalah sebuah bagian dari fotografi analog yang menggunakan kamera khusus yang disebut dengan kamera LOMO. LOMO sendiri merupakan singkatan dari Leningradskoye Optiko-Mechanichesckoye Obyedinenie (Penggabungan Mekanis Optik Leningrad). Nama tersebut merupakan sebuah pabrik lensa yang berada di St. PetersburgRusia. Pabrik tersebut memproduksi lensa untuk alat-alat kesehatan seperti lensamikroskop, alat-alat persenjataan, dan lensa kamera. Di Austria, pabrik tersebut menjadi inspirasi bagi sebuah merek dagang komersil untuk produk-produk yang berkaitan dengan fotografi. Merek dagang tersebut bernama Lomographische AG. Kamera lomografi masih menggunakan film gulung sehingga disebut sebagai fotografi analog sedangkan fotografi modern sudah menggunakan teknologi digital dalam pengambilan gambarmaupun pengolahannya. Orang-orang yang menyukai lomografi dan yang suka mengambil foto menggunakan kamera LOMO disebut sebagai "lomografer".

LOMO

hasil nukilan: wafimamakidz at 12:05 PM 0 comments Links to this post
L.O.M.O?, mamakidz mengenalinya melalui blog fishiee.  So, pada mulanya mamakidz hanya memendam rasa dengan anggap ini hanya gadget orang muda2 zaman sekarang.  Tup..tup...baru-baru ini di dalam Nona di TV3 ada menayangkan segmen lomografi.  Apa lagi mamakidz pun mengoreklah blog fishiee utk mendapatkan info yang lebih lanjut.  So, fishiee kita pinjam gambar u ye...
sumber blog asal:ohfishiee,kawai
But one thing that makes me get eventually happier, more excited and drooling over,
is a typical lomo camera.

What is lomo? 
I didn't know much too, but it is just awesome, I didn't want any Holga which costs at least RM500.

Just a decent, affordable one will do. 

Mama, can I get one? :) 
So many cute jelly lens for sale, and it is much cheaper than a DSLR's lens =P
Woah, you see, can also be used on phone! ♥♥♥

Monday, March 21, 2011

''Chocolate Giveaway'' by Cik Dya

hasil nukilan: wafimamakidz at 6:06 PM 1 comments Links to this post
For ur info, kerana C.O.K.E.L.A.T , mamakidz sanggup berebut dengan anak2.  Mamakidz sebenarnya memang fanatik giler dengan C.O.K.E.L.A.T. dan hantu C.O.K.E.L.A.T.
So, bila Cik dya buat GA berkaitan dengan cokelat, terus mamakidz tidak berfikir panjang utk jointnye..
Manalah tahu..untung batu tenggelam, mungkin untung biji koko timbul, maka blog mamakidz terpilih....

This time Cik Dya akan buat giveaway yang special..hadiah special untuk para pemenang.
Kali ni,hadiahnya akan di sponsor oleh 


Tarikh Tutup : 14 April 2011


Syarat-syarat Giveaway;
SEMUA SUDAH DIPATUHI


KLIK SINI UTK LEBIH DETAIL 

TAGLINE DARI MAMAKIDZ: 
MARI ADIK KAKAK..RASA COKELAT SEBENAR HANYA @ DECODECO-CHOCS

Tag nama kawanuntuk join GA ini dan pastikan dia tahu tag tersebut.= KAK MIEJA



MARI ADIK KAKAK..RASA COKELAT SEBENAR HANYA @ DECODECO-CHOCS 

Jenis dan Warna Najis Bayi

hasil nukilan: wafimamakidz at 3:38 PM 0 comments Links to this post
Terbaca satu topik di SI mengenai warna najis bayi, mendorong aku nak cari info sedikit pasal warna-warna najis bayi. Seharian gugel after gugel and baca punya baca, i come across satu article yang cukup komprehensif berkenaan najis bayi daripada Dr Jay Gordon, MD FAAP yang bertajuk 'The Color of the Day: Solving Bowel Movement Mysteries'

Oleh kerana artikel tu takda gambar-gambar setiap jenis najis bayi tu, aku cuba cari gambar-gambar yang boleh accompany setiap penerangan tersebut. Cuma ada satu je yang tak jumpa. So hopefully leh jadi rujukan pada kalians. Mungkin la warna najis bayi kita tu takkan exactly sama kan cam dalam gambar tu, tapi mungkin kita boleh bandingkan warna tu berdasarkan warna keseluruhannya najis tu, tak kisah ler kalau ada warna belang-belang ke hape..

Banyak juga artikel pasal najis bayi ni tapi kebanyakan tidak menerangkan secara detail.  (Mamakidz, so sorry, Maybe ada lagi kot articlenye, tapi empunya blog tak larat nak translate, So, mamakidz pun just copy je apa yang telah beliau tulis tu.)

Jawapan kepada EMPAT masalah utama dalam penyusuan susu ibu.. ~ 1-Breast, 2-Susu, 3-Baby, 4 - Ibu

hasil nukilan: wafimamakidz at 3:06 PM 0 comments Links to this post
Sumber:Breastfeeding made simple(initiate by NUtrition Society Malaysia),mamafaiz
Masalah Payudara
Apa patut saya lakukan jika puting saya leper atau tenggelam?”
Bermula daripada penyusuan kali pertama,galakkan bayi untuk memasukkan sebahagian besar mulutnya ke dalam payudara. Tarik keluar puting anda sebelum mula menyusukan bayi dengan merangsangnya, menarik areola atau menggunakan pengepam payudara

Payudara saya bengkak, keras dan ia menyakitkan saya. Apa yang berlaku?”
Payudara bengkak memang perkara yang biasa berlaku 2 hingga 4 hari selepas bersalin. Ini menandakan susu tidak mengalir keluar dengan betul.  Bagi mengatasi masalah ini, susukan bayi secarakerap dan gunakan jaram panas atau suam keatas payudara anda. Jika payudara masih rasakeras, perah sedikit susu sebelum dan selepas menyusukan bayi. Namun begitu, usah bazirkan susu ini; simpanlah untuk diberikan kepada bayi dalam tempoh 24 hingga 48 jam.

“Puting saya pedih!”
Puting rasa pedih mungkin disebabkan oleh posisi penyusuan yang tidak betul, jangkitan payudara, penggunaan pengepam payudara yang tidak betul dan sebagainya. Untuk mendapat kepastian, bertanyalah kepada doktor.  Pada penyusuan yang berikutnya, pastikan posisiyang betul dan pastikan bayi menghisap puting dan areola dengan betul.

Mulakan penyusuan pada puting yang kurang rasa pedih.  Pakai pakaian yang longgar untuk memberi ruang kepada puting terdedah kepada udara dan melegakan rasa pedih. Tukar pelapik coli secara kerap dan gunakan pelindung puting untuk mengelak puting daripada bergesel dengan pakaian.  Oleh kerana puting anda terlalu sensitif pada waktu ini, elakkan daripada menggunakan sabun,krim atau losen ke atas puting. Sebaliknya,sapukan sedikit perahan susu ke atas puting untuk membantu menyembuhkannya.

Pengertian penyusuan susu ibu

hasil nukilan: wafimamakidz at 2:23 PM 0 comments Links to this post
sumber rujukan:duniasusuibu
Menurut istilah syarak, penyusuan susu ibu membawa maksud kesampaian susu manusia ke dalam perut bayi yang tidak melebihi umurnya daripada dua  tahun atau dua puluh empat bulan. Apabila seseorang bayi telah  meminum susu ibunya, maka disabitkan penyusuan ke atasnya sama ada susu itu sampai ke dalam perut bayi melalui mulut dengan menghisap buah dada ibunya, atau dengan cara dituangkan ke halkumnya atau dengan cara dimasukkan susu melalui hidungnya.
  
Ini bermakna apabila sampai susu ibu ke dalam perut bayi yang berumur tidak lebih daripada dua ta­hun serta cukup syarat-syaratnya disabitkan penyusuan ke atas bayi dari segi syarak. Sekira­nya bayi yang disusui itu melebihi umur dua tahun maka tidak disabitkan hukum penyusuan ke atas kanak-kanak tersebut.
Ini dijelaskan oleh Allah S.WT dalam firman-Nya:
Maksudnya:
Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. 
(Al-Baqarah 2:233)
Rasulullah s.a.w juga menegaskan tentang had umur bayi yang disabitkan hukum penyusuan iaitu selama dua tahun sebagaimana hadis baginda yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi:
Maksudnya:
Tidak akan menjadi mahram dari susuan kecuali susuan yang boleh membuka usus (membesarkan pertumbuhan anak) dan penyusuan itu hendaklah sebelum sampai dua tahun.
Rujukan :  Ayu Asma Yusuf (2002). Penyusuan Susu Ibu Menurut Perspektif Islam. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors.

Penyusuan Susu Ibu Secara Mudah

hasil nukilan: wafimamakidz at 2:02 PM 0 comments Links to this post
Klik pada gambar untuk muat turun buku  Penyusuan Susu Ibu Secara Mudah – Panduan Praktikal Untuk Ibu Moden

Moral of the story:  Semoga buku panduan ini dapat membantu para mommies menjadi seorang mommies yang berinformasi.  Janganlah jadi seperti mamakidz disebabkan ceteknya dalam ilmu penyusuan, maka tidak dapat melakukannya pada Kakak(Mira) dan Abang (Afiq).  Iaitu hanya bertahan hingga 2 bulan sahaja. 

Friday, March 18, 2011

Susu ibu mujarab untuk sakit mata (conjunctivitis)

hasil nukilan: wafimamakidz at 6:03 PM 0 comments Links to this post
sumber blog:duniasusuibu
Kredit gambar : Wikipedia

  • Conjunctivitis atau lebih dikenali sebagai sakit mata adalah sejenis jangkitan mata yang mudah untuk berjangkit.
  • Mata menjadi merah, dipenuhi tahi mata,dan sukar untuk membuka mata.
  • Antibodi di dalam air susu ibu iaitu immunoglobulin, mencegah bakteria dari melekat pada permukaan mata.
  • Ini menyebabkan pertumbuhan bakteria terhalang dan membantu untuk menamatkan jangkitan mata.
  • Titiskan sedikit sir susu ibu secara langsung ke permukaan mata anda.
  • Angkat kelopak mata anda sedikit untuk membantu air susu ibu beredar di bawahnya.
  • Teruskan rawatan ini tiga kali sehari selama beberapa hari, atau sehingga jangkitan mata telah dibersihkan.
  • Jika gejala sakit mata semakin berlarutan, dapatkan nasihat perubatan.
 Rujukan :
  1. The Healing Power of Breast Milk
  2. The Effect Of Topical Application Of Human Milk,Ethyl Alcohol 96%, And Silver Sulfadiazine On Umbilical Cord Separation Time In Newborn Infants
Testimonia:

Diri sendiri (mamakidz): Jr. telah mengalami sakit mata semasa beliau di dalam hari (semasa saya berpantang), ibu mamakidz telah menyuruh mamakidz menitiskan sedikit susu dada mamakidz pada Jr. ia ternyata mujarab.  Tidak berapa lama selepas itu berjangkit pada anak-anak mamakidz yang lain, ibu mamakidz, ibu mertua mamakidz dan adik ipar mamakidz.  Kesemuanya telah menggunakan susu mamakidz sebagai penawar.

Ummu Ibtisam : Saya dan Solehah  dijangkiti conjunctivitis (sakit mata). Pertama kali menitiskan air susu ibu dari badan sendiri ke mata saya :-) . Doakan kami cepat sembuh. Maaf jika blog ini kurang berupdate ye. Suami-suami yang dijangkiti sakit mata, sila minta perahan air susu ibu dari isteri anda. Untung ada isteri menyusu, kan? ;-) . Allah beri sakit, Allah beri ubatnya.

Thursday, March 17, 2011

DIET YANG SESUAI IKUT JENIS DARAH

hasil nukilan: wafimamakidz at 8:13 PM 0 comments Links to this post
Diet kita dan kaitannya dengan golongan darah yang betul.

Diet berdasarkan golongan darah pertama kali diperkenalkan oleh Dr. Peter J.D´Adamo yang menjalankan penelitian pada setiap jenis darah yang menunjukkan kesan fisiologi berlaku terhadap lektin yang masuk dalam tubuh badan. Lektin adalah protein yang terdapat pada makanan, khususnya tumbuhan kekacang. Setiap protein makanan yang diserap tubuh, menurutnya hanya sesuai dengan jenis darah tertentu. 

Dalam bukunya, “Eat Right For Your Type” yang diterbitkan pada tahun 1996 menerusi kajian yang dijalankan bertahun-tahun itu menjelaskan bahawa setiap individu memiliki tindakbalas yang berbeza terhadap makanan berdasarkan jenis darah yang dimiliki. Menurutnya, diet yang tidak berjaya berkait rapat dengan perkaitan ini dengan menambah bahawa lektin makanan yang tidak serasi dengan jenis darah tertentu akan membawa komplikasi buruk terhadap kesihatan individu antaranya penggumpalan sel darah merah dan pelbagai komplikasi lain.
 

Ini berbeza dengan pengambilan makanan yang sesuai dengan jenis darah kerana ia memberikan kesan positif antaranya keadaan emosi yang lebih stabil, mudah mengatasi tekanan dan peningkatan daya tahan lawan penyakit. Selain itu pengambilan makanan yang bersesuaian dengan jenis darah juga dipercayai dapat mengembalikan fungsi sistem tubuh dan memperbaiki metabolisma tubuh.


Darah terdiri daripada empat jenis iaitu A,B,AB, dan O. 

Wednesday, March 16, 2011

Handsfree Breast pump bra dalam pelbagai gaya

hasil nukilan: wafimamakidz at 1:04 PM 0 comments Links to this post
Adjustable in size - maintain a tight fit over time with 10" adjustable velcro back panel.Maintain a tight seal: center panel allows 2" of movement for proper positioning of pump flanges. Four way layering support system: secures and maintains a tight seal of breastshields/flanges.Designed to work with all major breastpump manufacturers.(click here for detail)


moral of the story: Gambar diatas adalah yang mamakidz terjumpa semasa edisi menggoogle.  So, mommies...lepas ni tiada alasanlah nakkata tak sempat nak pump susu utk si manja ye....So, nak seribu daya, taknak seribu dalih... 

Friday, March 11, 2011

Pam susu tidak jejaskan payu dara

hasil nukilan: wafimamakidz at 7:05 PM 0 comments Links to this post
Sumber rujukan:KOSMO, Jumaat 11 Mac 20011


Penggunaan pam susu terutamanya pam elektrik sememangnya memudahkan para ibu bekerja untuk mengepam susu di pejabat.


Bagaimanapun, terdapat segelintir ibu yang kurang pengetahuan mengenainya, bimbang sekiranya penggunaan pam elektrik akan memberi kesan kepada payu dara dan juga susu yang dikeluarkan itu.


Menurut Pakar Runding Obstetrik Ginekologi, Hospital Pakar Ampang Puteri, Dr. Fauziah Mohd. Hassan, penggunaan pam susu elektrik tidak memberi sebarang kesan terhadappayu dari ibu malah, ia direka khas bagi memudahkan pengeluaran susu berbanding pam manual.


Pam susu elektrik ini sama macam pam yang digunakan utk lembu.  Ia tiada kesan langsung malah, memberi rangsangan untuk mengeluarkan susu dengan lebih banyak," jelasnya.


So, mommies ini adalah beberapa contoh pam elektrik yang terdapat di pasaran.  Jadilah mommies yang bijak dalam memilih pam yang sesuai dengan budget diri sendiri.

Usah malu mengepam susu badan

hasil nukilan: wafimamakidz at 5:15 PM 0 comments Links to this post
Gambar Rasliana bekerja sambil mengepam (dah minta izin)
SUMBER RUJUKAN : KOSMO, Jumaat 11 Mac 2011

Oleh FARHANA HANIM MOHD. MYDIN
farhana.mydin@kosmo.com.my
 

MENYUSU badan kini sudah kembali sebagai trend malah, ramai ibu muda pada masa kini tanpa mengeluh tetap akan mencari sudut privasi bagi menyusukan anak walaupun di pusat beli-belah, kedai makan mahupun dalam majlis keramaian.

Jika tidak diberi menyusu terus dari payu dara, lambakan jenama dan jenis pam susu badan manual mahupun elektrik menjadikan wanita yang berkerjaya juga mampu memberikan susu badan secara eksklusif kepada bayi mereka.

Menyusukan anak secara eksklusif bermakna bayi disusukan dengan susu ibu sahaja tanpa diberi air masak, susu formula atau makanan tambahan lain selama enam bulan dan meneruskannya sehingga dua tahun.

Justeru itu, pemilihan pam susu yang bersesuaian perlu dititikberatkan untuk mengelakkan proses mengeluaran susu tidak terganggu akibat kejutan terutama dari segi sedutan.
Menurut Kaunselor Laktasi dan Pengarah Urusan Sarakids, Nor Farah Farhan Abdul Fattah, pemilihan pam yang bergred hospital amat penting kerana ia lebih selesa digunakan, mengikut sedutan seperti mulut bayi selain tidak menyakitkan.

Menceritakan lebih lanjut, wanita yang mesra disapa Farah, 30, mencadangkan supaya ibu-ibu yang bekerja membuat kaji selidik menerusi Internet, rakan-rakan yang berpengalaman ataupun berjumpa dengan pakar laktasi sebelum membeli gajet tersebut.
Katanya, sekiranya tersilap memilih kerana mahu yang murah, mungkin pam tersebut tidak bergred hospital sekali gus membantutkan proses pemerahan susu apabila payu dara ibu berasa sakit dan tidak selesa.

Thursday, March 10, 2011

A doctor In The House - Tun Dr. Mahathir

hasil nukilan: wafimamakidz at 2:14 PM 4 comments Links to this post
Buku setebal 843 mukasurat dan berharga RM100 senaskah ini mengambil masa lapan tahun untuk disiapkan.
Ia menceritakan kisah kehidupan Dr. Mahathir sejak zaman kanak-kanak sehingga menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun.
Pada hari pertama sahaja,5,000 naskah A Doctor In The House telah terjual.
Untuk bacaan lanjut berkenaan buku ADITH-Tun Dr. Mahathir, klik sini

Shaklee BF Set: Breast bengkak, susu melimpah!

hasil nukilan: wafimamakidz at 1:29 PM 0 comments Links to this post
credit to genkimomma
Testimonia #1


Shaklee BF Set: Breast bengkak, susu melimpah!
Sumber asal: genkimomma,yoursupermom


Jika sebelum ini, pernah seorang ibu menyusu (rakan saya) tidak boleh mengambil Shaklee Alfalfa 2 biji sehari, kerana payudara nya akan bengkak susu dan perlu dikosongkan setiap jam!

Kali ini, pengalaman unik yang sama juga di mana ibu menyusu ini hanya boleh mengambil Shaklee Alfalfa 1 biji sehari sahaja bagi mengelakkan bengkak susu hingga membanjiri katil!

Subhanallah!

Gembira sungguh saya menerima cerita Shaklee yang terbaru ini daripada seorang ibu menyusu, iaitu Puan Azlina. Thanks, dear!!!

Jom ikuti pengalaman Puan Azlina mengamlakan pemakanan tambahan Shaklee (Shaklee Trial Pack B Set).

Boleh klik untuk besarkan imej di bawah:
Alhamdulillah, khasiat makanan tambahan Shaklee memberi tindak balas yang cepat dan menakjubkan pada beliau. Saya yakin, ini disebabkan oleh Azlina sudah sememangnya mengamalkan cara hidup yang sihat, maka, vitamin lebih mudah fokus untuk bantu (boost) penghasilan susu badan. Dan, sudah semestinya dengan izin Yang Maha Esa.
Sepatah kata Azlina...


Hi Genkimomma,
Saya nak bagi feedback ttg set B nie. Saya dah consume set nie almost 1 week..hmm what can i say ..SUPERB dgn izin Allah juga..
1. Saya dah bandingkan stok ebm terkini dgn ebm lama. Mmg ketara lapisan lemak slps ambik set B lebih tebal. May be lebih sesuai guna term ni 'sgt2 tebal'..hehehehe.
2. Baby tidur lena and kurang meragam. Kalau tak siang ashik berjaga utk refill balik..Dah start naik bdn dia..
3. Oleh kerana cepat kenyang baby minum sblh je..yg sebelah lg terpaksa pam. Cepat betul breast terisi dgn susu balik..rasanya all the time my boob ashik berat je..
4. Kerana takut over production, saya terpaksa skip mkn alfafa time malam. Itu pun mlm saya terpaksa gerak baby utk minum sbb tak tahan breast bengkak. Kalau tak melimpah2 la kat katil..dlm masa yg sama saya tak la mkn benda2 yg berunsur milk booster..cuma maintain minum air, mkn nasi and of course susu.


Tq sangat2 sbb perkenalkan saya dgn set B nie..dah recommended dkt kawan..lepas nie insyaallah nak beli terus yg botol...
Tq again.


Mummy Eshal Zaara

Testimonia #2

Bengkak Susu Gara-gara Alfalfa

sumber asal blog: yoursupermom.com

Alfalfa memang terkenal di kalangan ibu-ibu yang menyusukan anak sebagai milk booster kerana fungsinya yang membantu mempercepatkan penghasilan susu badan. Untuk kesan optimum, pastikan kawan-kawan sentiasa mengosongkan breast atau sentiasa memberi stimulasi kepada breast (sebab sampai satu stage memang 'agak payah' nak kosongkan breast especially yang direct-feed macam saya ni).

Gara-gara alfalfa saya demam bengkak susu. Sebelum ni, memang saya selalu rasa breast penuh sampai sakit-sakit, tapi saya terus suakan pada Icha supaya cepat-cepat kosong. Yelah, dahlah penuh, keras lak tu! Memang lega sangatlah lepas kena pam dengan Icha. Hehehe.

Tapi, pada malam sebelum saya kena bengkak susu tu, memang saya dah rasa macam selalu - penuh dan keras. Kesilapan saya, suakan Icha sebelah breast aje, yang Icha pulak dah dapat sebelah dia taknak sambung lagi sebelah. Akibatnya, esok pagi saya bangun dengan bahagian atas breast sebelah kiri yang sakit berdenyut-denyut. Sentuh pun sakit! Satu badan seram sejuk plus kepada saya pun tumpang berdenyut-denyut. Risau saya dibuatnya!

Pagi-pagi buta saya call Kak N ( Ibu Addinnasa) sambil tahan sakit dan tahan airmata. Hihi. Lepas explain pada Kak N, baru saya tahu saya kena bengkak susu. Wah! Ni first time la kiranya! Masa dalam pantang pun takde rasa macam ni. Pesan Kak N (tips pengguna SHAKLEE kepada pengguna SHAKLEE) :
  1. ambil sehelai kubis tu, basuh dengan Basic H, then masukkan dalam peti sejuk
  2. kalau nak cepat sejuk, masukkan kubis tu ke bahagian sejukbeku dalam 5 minit gitu
  3. letak kat breast yang sakit tu. InshaALLAH dalam setengah jam hilang/ kurang .. tapi jangan buat selalu sebab petua ni boleh menyebabkan susu kering.
  4. lepas sarapan, makan vitamin E sebiji. lepas minum petang, makan sebiji lagi. kiranya hari tu saya kena ambik 2 biji vitamin E la.
Malangnya, saya takde stok kubis dalam fridge! Huwaaa! Merana sungguh! Bila call hasben dia ajak ke klinik, saya taknak. Saya bukan takut doktor tapi saya taknak doktor bagi antibiotik lak, padahal bengkaknya sikit. Saya yakin saya tak perlukan doktor pun. Dan saya ni, bila sakit tak payah doktor pun boleh baik janji ada orang jaga elok-elok. Saya jumpa doktor dulu-dulu pun sebab nak dapatkan MC supaya boleh berehat di rumah. (nakal)

Sepanjang hari, saya berkelubung aje dalam selimut. Kaki saya memang sangat sejuk. Saya nak pijak lantai pun rasa macam berduri je lantai tu. Sakitnya macam mana? Macam masa kena senggugut tapi yang ni punca sakit tu daripada breast tu. Taubat. Taubat.

Dalam sakit-sakit tu, alhamdulillah rezeki SHAKLEE saya berjalan macam biasa. Cuma memang orang call/ sms saya tak jawab sangat. Tak larat. Icha pula happy la tengok mak dia baring aje dekat dia. Impian Icha nak 24 jam saya macam tu.

Saya taknak cerita panjang sangat. Cuma petang tu saya berjaya dapatkan kubis tu, dapat juga makan vitamin E dua biji hari tu. Esoknya, masih lagi sakit-sakit tapi lebih kuat. Alhamdulillah. 3 hari jugalah baru betul-betul hilang bengkak tu.

Macam mana boleh kena bengkak susu tu?

Saya ni dah seminggu lebih skipped makan alfalfa. Hari-hari minum ESP. Adalah sebabnya. Alih-alih malam tu sebelum tidur, 3 biji alfalfa sekaligus saya telan. Memang saya biasa buat macam tu, samada 2 atau 3 biji. Tapi, tulah badan saya terkejut agaknya. Dah lama tak makan alfalfa, plus breast kiri memang jarang kena pam dengan Icha. Hehehe. Rasakan!

Now ni, saya dah back tp normal. Dah okey dah. Tapi saya memang serik. Takmo skip2 dah melainkan saya confirm pregnant baru saya stop alfalfa.

So, kepada kawan-kawan, alfalfa memang sangat berkesan untuk saya dan ibu-ibu yang kerap memberi stimulasi kepada breast masing-masing. So, mulakan alfalfa dengan dos yang rendah (2 biji) dan teruskan pengambilan begitu kecuali kawan-kawan merasakan perlu penambahan dos alfalfa tersebut.

FB Page daku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...There something about mamakidz Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez