Thursday, September 15, 2011

Baby Aida Eirdeena at IJN (anak Saiful & Aida - Pt 2)

hasil nukilan: wafimamakidz at 10:49 AM 0 comments Links to this post
Masih ingatkah kalian N3 Mamakidz berkenaan anak Saiful dan Aida. Ini adalah kesinambungan cerita mereka


Sama sama kita doakan agar semua nya selamat dan berjalan dengan lancar . Pembedahan baby Eirdeena akan sedang dijalan hari ini pada 14 september 20111) at 8 am ..

InsyaAllah, Mamakidz akan update dari semasa ke semasa perkembangan terkini baby Eirdenna melalui blog moon(credit 2u) dan abg nara



Aida Gadis Melayu

Ya Allah.hanya padaMu aku mengadu..sembuhkanlah anakku..lancarkanlah pembedahannye.kepade Engkau aku memohon pertolongan..aminnnn (Eirdeena..please be strong syg..mummy n ayh sayang eirdeena..)



damai je hati ini tgk baby yg sangat cantek nih tido



dia nanges pun sangat sopan ...pelan je ..and according to mummy n ayah dia Eirdeena nih sangat behave ...and tak banyak meragam .


and wanita ini sangat tabah ...kasih ibu mmg tiada tolok banding nya


begitu juga kasih nya seorang ayah







Eirdeena kena kuat tau ...begitu jugaks ngan Mummy n Ayah


yer seperti biasa tangan ku mmg akan nampak spt tangan giant hahha ...cepat sembuh ya sayang nanti kaki kecik nih ley berjalan n berlari ....muahs muah dr Abg Isk n Kak Yaya buat Eirdeena

Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya Allah apabila mencintai suatu kaum, Ia menguji mereka (dengan musibah). Maka barangsiapa redha terhadap musibah itu, maka ia berhak mendapat keredhaan Allah. Dan barangsiapa murka (tidak redha), maka baginya juga kemurkaan Allah”. (HR Tirmidzi).


Kejayaan semanis madu takkan datang tanpa pengorbanan sepahit hempedu. Allah uji kita kerana Allah sayang kpd kita. Dia hendak melihat sejauh mana keimanan dan ingatan kita thadapnya dan dpt mendekatkan lagi kita dgn Sang Pencinta yang Maha berkuasa. Firman Allah swt:Apakah manusia mengira bhw mrk akan dibiarkan hanya dengan mengatakan “ Kami tlh beriman dan mrk x diuji”. taken from wall Heliza Helmi

Wednesday, September 14, 2011

Seminit Fakta : Kenapa Ramai Pilih Vitamin Shaklee?

hasil nukilan: wafimamakidz at 6:12 PM 0 comments Links to this post
"Shaklee mahallah! Memanglah ia produk yang bagus tetapi ia mahal.  Bukan kita tak nak beli tapi tak mampulah….".  Jika inilah yang bermain di minda kalian.  Fikir-fikirkanlah, walaupun ia berjenama xxxx,cccc ke atau zzzzz, berbalik semula kepada niat asal kita iaitu DEMI KESIHATAN KITA DAN SEISI KELUARGA.  Oleh itu, tahukah anda MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT.

HAKIKATnya jangan sekali-kali memberi pendapat jika tanpa usul periksa. 
(Maklumat  harga dan kuantiti produk Shaklee ini adalah sebagai rujukan kalian)

Jom baca seminit fakta kenapa ramai memilih vitamin Shaklee?

Shaklee ESP 850 oz HANYA RM121 (ia mengandungi ke semua asid amino yang diperlukan oleh badan dan ianya adalah non GMO soy!!!)

Multivitamin @ Shaklee Vitalea Iron-Formula RM120’s HANYA  RM71 (60 sen sebiji, dan hebatnya 2 biji vitalea bersamaan dengan zat hidangan 40 jenis lauk!!!)

Shaklee Vitamin C 500mg 180’s HANYA RM74 (40 sen sebiji, dan hebatnya sebiji vitamin C Shaklee bersamaan dengan 7 setengah biji oren!!!)

Shaklee B Complex 120’s HANYA RM43 (35 sen sebiji, dan hebatnya vitamin B shaklee lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh badan!!!)

Shaklee Alfalfa Complex 330’s HANYA RM43 (15 sen sebiji, dan hebatnya Alfalfa ini dihasilkan dari pucuk dan bukannya daun yang sudah tua!!!)

Hidup ini penuh dengan pilihan, kan? Anda berhak mendapatkan yang terbaik dari kalangan yang terbaik.

Mamakidz faham, bukan semua mampu membeli vitamin yang ada di pasaran pada sekarang ini dan mereka akan berkata ...apa susahnya minta aje vitamin di hospital kerajaan kita.   Kitakan mempunyai kerajaan yang mementingkan kesihatan rakyatnya.  Oleh sebab tu, dikesempatan ini Mamakidz telah mengwudkan Shaklee mini pack (consume untuk 30hari sahaja) dengan harga serendah RM80.00 sahaja.     

Jadi, tidak sudikah anda memilih Shaklee sebagai pemakanan tambahan anda & seisi keluarga? Jomlah kite bershaklee seisi keluarga….

p/s : Harga yang dinyatakan adalah harga untuk Semenanjung Malaysia sahaja, tidak termasuk kos penghantaran rm10, dan ia ditawarkan hanya di kemayamamakidz sahaja. Sila hubungi kami di p3zaf5y@gmail.com untuk maklumat lanjut.

* Kredit kepada : AnakkuWiraku

Tuesday, September 13, 2011

Marilah kita doakan utk Baby Eirdeena (anak Saiful dan Aida)

hasil nukilan: wafimamakidz at 5:52 PM 0 comments Links to this post
Pertama kali Mamakidz menerjah di blog moon ini, Mamakidz dikejutkan berita sedih ini.  Sungguh tersentuh hati kecil Mamakidz mengenangkan penderitaan si kecil Eirdeena ini.  Ya Allah berilah kekuatan kepada kedu ibu bapa Eirdeena, agar mereka sentiasa tabah dan teguh keimanannya kepada Mu.  Wahai sahabat2 Mamakidz, sama2lah kita berdoa agar si kecil Eirdeena sihat dan dapat memberi keceriaan kepada kedua ibubapanya.


credit to: blog moon

Thanks Aida n Saiful sebab mms kan gamba Eirdeena ...nanti Auntie n Uncle sampai ke IJN kay

Eirdeena akan di bedah dalam kol 7 am besok ...sama sama kiter doakan agar pembedahan itu berjalan lancar dan Eirdeena sentiasa di lindungi Allah

Ive spoken to Saiful just now and dia sangat calm and menerima semua ini dan menganggap ini adalah ujian buat dia dan Aida . Saiful n Aida ...kowang kena kuat semangat tau ...kami semua doakan kesejahteraan keluarga kowang .

Saiful kata nih adalah pembedahan pertama n Eirdeena mungkin akan di bedah lagi in few years time .

For those yg tak tahu ...nih adalah petikan dr Harian Metro

BERTAMBAH kebahagiaan dalam rumah tangga Saiful Nizam yang juga pembaca berita TV3 dan Aida (juara Gadis Melayu musim pertama) dengan kelahiran anak sulung mereka yang dinamakan Aida Eirdeena, kini berusia dua bulan.
Namun baru-baru ini rakan CAK yang juga baru melahirkan anak keenamnya terserempak pasangan suami isteri itu bersama si kecil di Institut Jantung Negara (IJN) ketika menemani suaminya membuat pemeriksaan kesihatan di sana.

Ceritanya pada CAK, menerusi pemerhatiannya, nak kata Saiful atau Aida yang sakit, tak mungkin kerana kedua-duanya nampak cergas.
Hendak dijadikan cerita, dua tiga hari selepas itu CAK terserempak dengan Saiful di TV3 dan terus bertanya perkara berkenaan kepadanya.

Dia mengesahkan Eirdeena ada masalah jantung dinamakan Truncuss Arterious Type 1, di mana ada lubang pada saraf jantungnya.

Menurut Saiful, doktor dapat tahu mengenainya sebaik lahir dan untuk mengelak penyakit itu merebak pada paru-paru, Eirdeena perlu dibedah segera iaitu sebelum umurnya tiga bulan.
Katanya, Eirdeena baru keluar wad IJN kerana demam. Walaupun demamnya tidak teruk sangat, doktor memantau kesihatannya sebelum dia menjalani pembedahan pada 12 September ini.

Saiful dan Aida menerima berita mengenai penyakit anak mereka dengan tenang dan berharap Eirdeena dapat membesar seperti kanak-kanak lain.
Bagaimanapun, kata Saiful, Eirdeena cergas dan tak nampak macam sakit. Sekurang-kurangnya mendengar tawanya dapat meredakan keresahan suami isteri itu.

Awal Syawal lalu, Saiful dan Aida hanya beraya di Kuala Lumpur dan menghabiskan masa mereka di rumah kerana bimbang kalau dibawa ke tempat ramai orang, kesihatan Eirdeena terganggu dan akibatnya pembedahan itu terpaksa ditangguh.

Kos pembedahannya tinggi namun kata Saiful, yang penting kesihatan anaknya. Insya-Allah, duit boleh dicari.

Patutlah selepas kelahiran Eirdeena, apabila media mahu mengabadikan wajah comel anak itu di lensa kamera mereka, Saiful terpaksa menolaknya kerana kesihatannya tidak mengizinkan. CAK doakan Eirdeena segera sembuh.
Aida n Saiful ...kami semua berdoa utk Eirdeena ... sesungguhnya ujian ini amat hebat ..Insyaallah moga kiter semua kuat utk melaluinya dengan tenang

Monday, September 12, 2011

EBM - cara menyimpannya kedalam bekas penyimpanan susu

hasil nukilan: wafimamakidz at 3:52 PM 0 comments Links to this post

Menyimpan susu payudara anda dengan selamat adalah penting untuk kesihatan bayi anda. Terdapat  pelbagaicara yang berbeza, anda boleh menyimpan susuanda. Berikut adalah beberapa sistem dan bekas penyimpanan untuk menyimpan susu anda dengan selamat selepas pam.

Terdapat beberapa jenis sistem penyimpanan susu payudara dan anda boleh menemui botol susu, beg penyimpanan susu payudara, cawan susu ibu dan sebagainya.

Bekas-bekas ini boleh didapati dalam harga yang berbeza bergantung kepada jenama dan bahan-bahannya.

Avent Breast Milk Containers

Avent VIA Breast Milk Containers

Avent VIA Cups Breast Milk Containers
Medela Pump & Save Breast Milk Bags

YouHaveABaby.com Breast Milk Storage Bags
Autumnz - Zip Lock Breastmilk Storage Bag (25 bags)
Autumnz - Zip Lock Breastmilk Storage Bag (25 bags)

Mamakidz lebih suka yang jenis storage bags kerana ia dapat menjimatkan ruang di dalam peti sejuk. 

credit to kak mieja blog
(Mamakidz memang suka menjelajah blog kak mieja ni.)
Terdapat pelbagai info penyusuan dan tips Mamakidz pelajari darinya.  Beliau memang yang tidak kedekut ilmu.  Bukan saje dalam bidang penyusuan dalam bidang teknologi internet pun beliau pakar.  
So, di bawah ini Mamakidz letakkan cara-cara penyimpanan EBM kedalam plastik yang telah kak Mieja paparkan di blog beliau.  Tujuan simpan di dalam plastik adalah untuk menjimatkan ruang di dalam peti sejuk.  Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis breast milk storage bag di dalam pasaran.  Ia terpulang kepada kemampuan budget masing-masing 
cara-cara nak store EBM (k.mieja telah letakkan cara-cara nak store EBM sebagai panduan):

Bahan-bahannya seperti dibawah:

  1. ebm
  2. plastik susu (breast milk storage bags)
  3. getah utk pengikat
  4. gunting
  5. masking tape
  6. pen

Sebelum pack ebm, lekatkan masking tape utk date/time/oz.



Pack ebm mengikut sukatan berapa banyak bb minum setiap persession, cthnya kalaou bb minum 5oz, kalau rasa was-was nak tuangkan ke plastik, try buat macam kat bawah nie...plastik tu masukkan dlm mulut botol, dan tonggang cepat2...


Goncangkan bukan dgn cara kasar/kuat (golekkan)dahulu, bg sebati lemak+air susu tu, dah sebati tuangkan ebm cepat-cepat dari botol keplastik, sebab takut tumpah. Mula-mula rasa kekok, lama-lama dah rasa ok...


















Bila dah siap masukkan kedalam plastik, make sure ikat ebm jangan terlalu padat. Berikan ruang udara dlm 1cm atau lebih, supaya bila sudah dicairkan senang nak sebatikan lemak+air ebm tuh.













Pesanan dari kak Mieja:
Pack yang dah siap, boleh simpan dlm fridge dahulu, selepas 24jam boleh bekukan terus utk simpanan. Ramai ibu-ibu bila sudah siap mengepam, susu masih suam-suam selepas pam, terus dibekukan....silap tu...tak boleh bekukan terus, kena msk dlm fridge biasa dahulu utk samakan suhu ebm. Cara paling mudah, pack ebm adalah selepas pam, tak banyak kerja kat rumah...kalau pack kat rumah, mcm leceh sebab memakan masa nak menguruskan ebm2 nie..













Kebiasannya mamakidz mengepam di ofis saje, sebab sewaktu di rumah Mamakidz lebih selesa Direct feeding dengan Jr.  So, secara tidak langsung pengurusan ebm2 Mamakidz lakukan di ofis sahaja dan selepas itu Mamakidz akan memasukkannya ke dalam cooler beg.  Sebaik sahaja sampai di rumah, Mamakidz melakukan seperti kak mieja...demi untuk menjaga kesegaran dan khasiat ebm kite.

Sunday, September 11, 2011

Download WhatsApp Untuk Blackberry, Nokia, Android, dan iPhone

hasil nukilan: wafimamakidz at 8:00 AM 0 comments Links to this post
Sudah pernah mencuba aplikasi WhatsApp Messenger? 


Saya mengenali perkataan Whatsapp ini adalah apabila N telah mewar-warkan di FB beliau, yang beliau boleh dihubungi melalui sms dan Whatsapp.
  
Mamakidz ni memang fanatik dan pantang jika ada orang maklumkan perisian baru atau gadget yang baru, dengan rasa teruja mulalah Mamakidz akan mengoogle ajer....rupa-rupanya Whatsapp ini adalah sebagai aplikasi messenger multiplatform yang boleh digunakan di pelbagai OS handphone, samaada  Blackberry, iOS nya iPhone, Symbian-nya Nokia, maupun Android. Akhirnya saya mencuba menginstall di handphone Mamakidz.

Bagaimana cara kerja aplikasi WhatsApp Messenger? Aplikasi WhatsApp Messenger memang bisa dijalankan di berbagai platform handphone. Tinggal di download, di install, dan automatik kontak WhatsApp akan berisi kontak teman yang di handphone nya terinstall aplikasi WhatsApp juga. Jadi penghubung/user ID nya adalah nombor handphone.

Apa saja fitur aplikasi WhatsApp Messenger? Layaknya aplikasi messenger lain, WhatsApp memiliki fitur chat, group chat, send file, offline messages,notifikasi, custom status.

Mengapa WhatsApp Messenger dibilang lebih murah dari SMS ya?  WhatsApp tetap running dengan memanfaatkan layanan data/internet. Jadi misalkan kita sudah langganan layanan data unlimited tentu saja akan lebih murah dibanding SMS. Namun jika kita hanya menggunakan layanan GPRS biasa dengan tarif standard, akan menyebabkan penggunaan kredit panggilan yang banyak.

Download WhatsApp untuk Blackberry, Nokia, Android, dan iPhone.
Untuk Blackberry bisa didownload langsung dari Blackberry App World.
Untuk iPhone, bisa didownload langsung dari iTunes.
Untuk Android, bisa didownload dari Android Market atau WhatsApp.apk di sini.
Untuk Nokia, download WhatsApp.sis di sini

Aplikasi ini free untuk 1 tahun, selanjutnya berbayar $1.99 USD per tahun. Walaah.. :D

Adakah penggunaan Whatsapp ini terlalu istimewa atau tidak,  maka tepok dada tanya selera... kalau untuk urusan multiplatform Yahoo Messenger atau Google Talk pun boleh diinstall di berbagai platform. Tapi terserah masing-masing, tidak salah mencuba, sbb dah cuba baru tahu.

Saturday, September 10, 2011

Badan lebih cantik selepas melahirkan anak.

hasil nukilan: wafimamakidz at 8:00 AM 0 comments Links to this post

Bentuk badan penyanyi Krisdayanti (KD) selepas melahirkan anak ketiga, Arrianha Amora Lemos dikatakan jauh lebih cantik berbanding ketika melahirkan anak keduanya.
Menurut rakanya, Iis Dahlia, bentuk badan KD lebih kurus jika dibandingkan semasa melahirkan Azriel hasil perkahwinan dengan komposer Anang Hermansyah sebelum ini.

"Yanti sihat, apa yang ketara ialah selepas melahirkan anak ketiga ini, bentuk badannya lebih kurus dan cantik," ujarnya seperti dipetik detikhot.com.
Selain itu, demi perkembangan yang sempurna, Krisdayanti memilih untuk memberi susu badan sepenuhnya kepada bayinya itu.

Hingga kini, saudara mara serta rakan taulan KD masih lagi mengunjunginya. Penyanyi Menghitung Hari ini dijangka dibenarkan pulang daripada hospital pada, Jumaat.

  

Friday, September 9, 2011

Adakah anda Inginkan blog anda dipromosikan selama 30 hari secara percuma....

hasil nukilan: wafimamakidz at 4:16 PM 0 comments Links to this post

Tidakkah anda berasa teruja dengan statement diatas.
  
Tidak salahpun anda mencubanya sebab ia adalah percuma...dan secara tidak langsung dapat meningkatkan traffic pada blog anda.

Cubalah anda bayangkan blog hebat anda dipromosikan selama 30 hari? Wah...bayangkanlah

Lama tu... Inilah masanya, jangan lepaskan peluang ini.. Ia amat sesuai utk blog Mamakidz ini, sebab blog Mamakidz ini tidaklah seglamer manapun.

Tujuan C'Ayob buat ni semua adalah kerana, sebab nak membantu sesama blogger dan juga meningkatkan keaktifan anda di dunia blogger. Ramai di antara blogger yang jarang update blog, bukan apa...semakin anda aktif di dunia blog semakin tinggi kemungkinan orang nak view blog anda.
Cakap banyak pun tak guna, jom join aje dan kliklah disini 
Promosi 30 hari..


Pesanan dari penaja (C'Ayob):
1.  Blog korang akan di promosikan selama 30 hari, bermula pada hari segmen ini di tutup. Iaitu pada 11 September 2011, Jam 11.59 PM
Faham kan....bukan susah pun....Siapa nak ikut??

2.  Jadi, korang kenalah aktif  berblogger...kalau tak, blog korang tak akan muncul di blog list seperti di atas! Rugi lah..tak aktif..kan.

Credit to C'Ayob

Download Free Angry Birds Untuk Windows PC/Desktop Games

hasil nukilan: wafimamakidz at 12:40 PM 0 comments Links to this post
Angry Birds, pertama kali dikembangkan oleh Rovio untuk iOS di Desember 2009. Namun semenjak dirilis untuk versi Android, iPhone dan platform lainnya, game ini kemudian menjadi begitu fenomenal karena keunikannya. Lihat saja di android market, games ini termasuk aplikasi terpopuler dan paling banyak di download.  


Games Angry birds ini telah menjadi kegilaan pada kami sekeluarga, mulai dari Abah sehinggalah ke Jr. yang berusia 2tahun 1bulan.  Dipendekkan cerita, mereka memang pantang tengok handphone Mamakidz lepak di atas meja, mereka mesti ambil untuk main games Angry Birds tersebut.


Jikalau Abah tu, Mamakidz tak heran sangatkan, ini si abang dan Jr.  Kedua-duanya jika dapat main Angry Birds, ibarat dunia ini diaorang yang punya.  Setiap kali mereka main games tersebut, mesti score tiga bintang (tak main satu bintang tau).  So, nak dijadikan cerita bagi mengelakkan handphone ini menjadi .......(faham-faham ajelah kan.), maka Mamakidz telah mengoogle samaada ada atau tidak perisian Angry Birds yang boleh di install di PC, tujuan Mamakidz supaya mereka tidak menganggu handphone Mamakidz.  Maka terjumpalah blog ini.

Tapi nampak gayanya impian Mamakidz itu hanya tinggal mimpi sahaja, mereka lebih suka main Angry Birds di handphone Mamakidz, alasan mereka ialah jika main kat handphone best sikit sebab handphone ini kecil dan senang nak di bawah kesana kesini. 


Sebenarnya permainannya sederhana saja. Pertarungan antara burung dan babi, karena babi mencuri telur si burung. Cara memainkannya, burung burung akan dilempar ke arah babi yang berada di antara bangunan-bangunan. Sederhana sih, tapi animasi dan suara games ini lucu banget. Selain itu, jadi geregetan kalau belum bisa melewati level. 

Apakah harus punya handphone dengan platform android atau iPhone untuk bisa memainkan games ini? Tenang saja, ada installer untuk pc/desktop berbasis windows. Lagipula memainkan di pc dengan layar lebar sepertinya lebih puas daripada di layar hp.

Games Angry Birds dapat di download di sini.

Installer tersebut langsung bisa dijalankan untuk Windows 7. Untuk Windows XP biasanya tidak bisa langsung dimainkan dan ada keterangan error. Mengutip dari blog Agung, berikut langkah-langkah untuk menginstall game Angry Birds di Windows XP

  1. Download file Angry Bird Windows XP Fix dan ganti/tumpuki file asli dari hasil instalasi dengan file yang baru saja Anda download. Harusnya dengan cara ini, Anda sudah bisa memainkan permainan ini.
  2. Copy dan Paste “msvcr100.dll” ke folder System32. Biasanya berada di C:\Windows\System32.
  3. Update driver VGA Anda.
  4. Install Itunes.
  5. Install Microsoft Visual C++ Redistributable.
  6. Install Microsoft .NET Framework 3.5.
Jika hanya dengan langkah 1 saja, game Angry Birds sudah bisa dijalankan, maka tidak perlu langkah 2-6.

Di beberapa netbook,laptop, atau PC, terkadang muncul pesan error:
“Texture is too large 2048 x 2048, maximum supported is 1024 x 1024″

Adapun keterangan dari RovioMobile bagian FAQ :
Make sure the you have the latest display adapter drivers installed either through Windows Update or hardware configuration.
Dari keterangan tersebut, langkah yang harus Anda lakukan adalah melakukan update driver VGA Anda.

Download games Angry Birds Rio untuk Windows PC di sini

Mau lihat toys dan merchandise Angry Birds? Klik di sini


credit to cebongipiet

Testimonia dari diri sendiri - kenangan semasa permulaan mengamalkan pack permulaan Shaklee

hasil nukilan: wafimamakidz at 8:00 AM 0 comments Links to this post
Separuh orang kata kita tidak digalakkan mengepam sambil membuat kerja (2in1), kerana ia akan menyebabkan kita merasa tekanan. Dengan izin-Nya, Mamakidz tiada masalah emosi 'down' semasa mengepam.  Walaupun tangan Mamakidz menaip membuat tugasan sambil mengepam dan dalam masa yang sama siap dengan berinternet lagi.

Rahsia Mamakidz, ialah Mamakidz mengamalkan Vitamin Shaklee (vitamin B-kompleks).  Berapa banyak Mamakidz ambil?  Jawapannya senang aje, kalau Mamakidz rasa, banyak tugasan yang masih belum selesai Mamakidz akan ambil sebanyak 2biji pada waktu malam dan 2biji pada waktu siang.  Tapi di bulan puasa ini mamakidz ambil 2biji semasa nak tidur dan 2 biji semasa sahur.  

Selain dari itu Mamakidz juga mengambil PD + ESP dan vitamin-vitamin set B.  Selain dari itu Mamakidz juga telah menggunakan konsep handsfree dengan menggunakan double pumping Spectra 3 (Mamakidz telah membuat rujukan di google bagi membantu menjayakan sessi mengepam Mamakidz).

Selain dari itu, ada satu doa yang mama amalkan ialah:
"Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini, penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu.  Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku"
(doa ini Mamakidz minta izin dengan N, utk diamalkan...)

Dengan izin Nya, sejak Mamakidz mengamalkan doa ini Mamakidz tidak pernah merasa tertekan, malahan berasa tenang sahaja dan Jr.pun seperti memahaminya, maka Mamakidz tidak terlalu tertekan untuk membuat frozen ebm atau untuk bekalan di keesokan hari ke rumah babysitter.  Ini kerana Mamakidz dah fokus dalam minda Mamakidz yang mana, Mamakidz pentingkan Kualiti dan bukannya Kuantiti.  Oleh itu, seberapa banyak yang Mamakidz dapat, Mamakidz bersyukur dan Jr. seperti memahaminya tanpa merenggek.

Berikut di bawah adalah Testimonia Mamakidz sendiri yang mama hantar pada N(masa mula-mula mama amalkan shaklee):

Terima kasih kepada semua yang menghantar testimoni...setiap testimoni yang dihantar akan menerima hadiah saguhati dari saya.
Ini ialah email dari 
Wafi :

Testimoni Satu

Pada bulan June 2010, dengan izin Nya, saya telah menerima gerakan hati untuk menghubungi N bagi mendapatkan produk Shaklee (Trial pack ajelah). Hasilnya sangat mengagumkan, dengan izin Nya juga sebelum ini saya selalu tertekan untuk membuat stok frozen ebm dan dalam masa yang sama nak membekalkan kepada babysitter.

Sebelum menggunakan Shaklee (set b):

1. Stok frozen ebm : zero.
2. Kuantiti susu untuk dihantar kepada babysitter : 5oz x 5 botol

Selepas menggunakan Shaklee (set b):

1. Stok frozen ebm : tidak terkira bilangannya rasa-rasanye melebehi 30 plastik ebm storage (dalam tempoh 2minggu penggunaan set b)

2. Kuantiti susu untuk dihantar kepada babysitter : 2oz x 2 plastik ebm storage. (kadang-kadang tu tak hantar pun pada babysitter kerana, anak kite lebih suka makan nasi dari minum susu. Tapi, apabila pulang kerumah, direct feeding adalah satu perkara wajib, kerana dia sendiri akan adjust nak posisi kiri ke kanan.)

Kesimpulannya, journey penyusuan saya sekarang adalah dalam keadaan tenang sekali dan tidak terlalu risau tentang stok frozen ebm serta berapa susu banyak yg perlu dibekalkan kepada babysitter. Terima kasih ya Allah, kerana telah menyerukan aku utk temukan aku dengan N (walaupun tak dapat jumpa 4 mata). Terima kasih N kerana, tidak jemu-jemu memberi tips, motivasi rohani (kerana sekarang saya telah mula sujud kembali kepada Nya) dan menjawap sms dan panggilan perihal apa saja soalan yang saya kemukakan.

TESTIMONIA 2

Bulan ramadhan akan menjelma, puasaku banyak lagi yang belum diganti. So, saya pun membuat keputusan untuk bertanya kepada N. Al maklumlah takut terkejut bila puasa sebenar menjelma dan saya juga amat risaukan susu tidak keluar semasa kite berpuasa nanti. N menasihatkan saya agar mengambil Performance Drink dikala berbuka dan bersahur. Ia betul-betul membantu saya yang sedang berpuasa ganti. Saya telah mengambil Performance Drink dan set B, sepanjang saya puasa ganti. Tips-tips telah diberi oleh N, saya cuma mengikutnya. Alhamdulillah, Production susu saya tidak terganggu di kala sessi mengepam dan saya jadi lupa yang saya ni sedang berpuasa.

Kesimpulannya, walaupun saya berpuasa; Saya yakin serta Tawakkal kepada Nya, tiada yang mustahil dalam kehidupan ini. Susu saya sentiasa ada dan badan tidak berasa letih langsung. So, saya amat berkeyakinan, sedangkan puasa ganti saya boleh hadapi dan tempohi tidak mustahil pada puasa Ramadhan nanti. Insya- Allah

Sekali lagi terima kasih ya Allah, terima kasih N dan terima kasih Shaklee.

Sekian,
wafi

Thursday, September 8, 2011

Kenapa Shaklee menjadi pilihan

hasil nukilan: wafimamakidz at 9:00 AM 0 comments Links to this post
Cubalah kalian renung-renungkan kenyataan dari sahabat siber Mamakidz ini.  Mudahan-mudahan Allah akan mempermudahkan pilihan anda.  Tidak salah untuk kite membaca artikel ini demi mencari maklumat tambahan.


"Ramai yang bertanya mengapa Shaklee menjadi pilihan ibu sedangkan banyak lagi vitamin baru yang claim produk mereka lebih bagus dan lebih hebat dan tidak kurang juga yang claim teknologi produk mereka lebih bagus untuk badan terima kerana ianya bukan dalam bentuk pil... Namun jawapan yang mampu ibu berikan ialah selagi Allah mengizinkan ibu berpegang dengan Shaklee maka selama itulah ibu bertahan. Hati manusia ini Allah yang pegang, kita tidak mampu untuk berkata lebih dari luar pengetahuan kita.

Setakat ini ibu sangat selesa dengan produk ini..Shaklee. Ianya sangat berpatutan harganya setanding dengan kualiti produknya. Ramai teman2 ibu yang baru mengenali Shaklee sangat berpuashati dengan vitamin yang ibu syorkan.

Jika 9 tahun dahulu, ibu ditemukan Allah dengan rata2 yang pernah mendengar nama produk ini iaitu Shaklee tapi kini kerana terlalu banyaknya produk kesihatan yang tumbuh ibarat cendawan maka Shaklee adakala seolah2 tenggelam dalam timbunan produk kesihatan dalam pasaran. Ramai yang bertanya, sejak bila vitamin ini wujud dan sebagainya. Tidak salah bertanya sekurang2nya kita tahu apa yang kita masukkan ke dalam tubuh kita.

Setiap kita punya pilihan dan hak untuk memilih makanan kesihatan yang kita rasa serasi dengan badan serta seiring dengan kemampuan poket kita. Ibu sekadar berkongsi ilmu produk yang telah ibu ambil selama 9 tahun dan alhamdulillah ia banyak membawa manfaat kepada kesihatan ibu serta anak2 ibu dan tidak lupa abah tersayang. Ibu bersyukur kerana berjaya menyusukan kedua2 anak ibu lebih dari dua tahun dan alhamdulillah ia banyak membantu ibu dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorang ibu, isteri dengan baik alhamdulillah."

Kepada sesiapa yang mencari2 produk kesihatan dan dalam masa yang sama ingin mendapatkan kesihatan yang optimum, vitamin Shaklee adalaha jawapannya.  Percayalah, apa yang sahabat Mamakidz perkatakan ini adalah benar, ia telah berlaku kepada Mamakidz sendiri.

Anda sedia maklum, Mamakidz adalah 'pumping & working mom'.  Untuk menjayakan aktiviti mengepam susu dan dalam masa yang sama perlu menjalankan tugasan harian di pejabat dan di rumah ia memerlukan kestabilan stamina. 
Oleh itu demi membantu sahabat-sahabat siber Mamakidz di luar sana, di sini  Mamakidz ada menyediakan pack percubaan (consume selama 30hari) dengan harga yang sangat berpatutan.


Secara ringkas Shaklee telah membantu Mamakidz;

  • Semasa Mamakidz kekurangan stok EBM. 
  • Semasa Mamakidz tekanan perasaan
  • Semasa Mamakidz mengalami masalah pembuangan secara natural
  • Semasa Mamakidz down kerana ASI Mamakidz hampir kering
  • Semasa di bulan puasa, Mamakidz boleh berpuasa dan dalam masa yang sama mengepam susu di ofis.
  • Membantu merawat masalah tyroid yang Mamakidz telah hadapi selama hampir 3 tahun.
  • Dan bermacam-macam lagi.

Mamakidz berjanji akan sambung N3, kenapa Shaklee menjadi pilihan....tunggu ye.

Wednesday, September 7, 2011

Shaklee sesuai utk semua golongan dan peringkat umur

hasil nukilan: wafimamakidz at 6:13 PM 0 comments Links to this post
Siapa kata Shaklee hanya untuk ibu yang menyusu? Shaklee punya banyak vitamin yang boleh diambil oleh mereka yang nak sentiasa sihat , mereka yang dalam proses pemulihan dan mereka yang sedang sakit....Shaklee sesuai untuk semua golongan dan peringkat umur.


Memang tidak dinafikan rata-rata suami tak suka makan vitamin. Atau kata lain perlu dipaksa.....tak salah, kita hidangkan beberapa biji vitamin untuk diambil selepas makan malam. Mula2 memang amik masa untuk minta suami makan....nanti lama kelamaan si suami akan dapat bezakan bila dia makan dengan tidak. Percayalah, tidak salah kita mencuba jika ia demi kesihatan sekeluarga.


Semua sedia maklum kos untuk menjalani rawatan di klinik-klinik sudah meningkat.  Jadi, tidak salah kita mencegah terlebih dahulu sebelum merawat.


Di bawah terdapat beberapa jenis pack percubaan supplement Shaklee (consume selama 30hari) yang anda boleh cuba.  Tepuk dada tanya selera, yang mana satu idaman kalbu...

  • Set A (Optimum set)
  • Set B (Breastfeeding set)
  • Set C (Confinement Set)
  • Set D (Skin Care/Beauty Set)
  • Set E (Breastfeeding with Calcium)
  • Set F (Feminine Set)
  • Set G (Allergy, Gegata, Sinus, Eczema, Athama)
  • Set H (Immune Booster)
  • Set I (Pregnancy Set - 1st/2nd/3rd trimester)
  • Dan banyak lagi seperti set untuk Diabetis, Vitamin untuk pelajar, kanak-kanak dan lain-lain.
Persoalan ini pernah dikemukakan oleh pelanggan sahabat Mamakidz;
"Macam mana ibu Addinnasa boleh pack vitamin Shaklee untuk 30 hari ...jika 14 hari saya tahu memang boleh sebabkan vitamin senang berubah bila dikeluarkan dari botol asalnya."

Persoalan yang bagus dan menunjukkan sahabat alam maya ini juga seorang konsumer makanan tambahan seperti vitamin sebab itu beliau concern tentang vitamin.  Selama ini beliau mungkin sudah terbiasa dengan vitamin yang mengandungi silika gel di dalam botol vitamin tersebut. Namun ada juga yang bertanya, apa benda silika gel tu? Macam mana bentuknya?

Macam mana bentuk silika gel sebenarnya?
Ini antara bentuk silika gel yang boleh ditemui dalam beg tangan baru, kasut baru dan vitamin sintetik.


Uniknya Shaklee
Mengapa kami boleh membuat trial pack untuk 30 hari makan? Bukan 14 hari? Ini kerana dalam Shaklee sendiri tiada kehadiran silika gel. Maka dengan ini, ibu yakin untuk menyediakan trial pack untuk 30 hari makan.

Apa yang tidak boleh ada dalam produk yang baik?
  • pewarna- artificial colours, mengapa perlu ada pewarna? Apa yang cuba disembunyikan melalui pewarna? 
  • perasa - artificial flavors, ianya menjimatkan kos penghasilan vitamin berbanding dengan perasa asli.
  • pemanis sintetik-mengapa perlu pemanis sedangkan kita tahu ianya tidak baik untuk kesihatan sedangkan kita mengamalkan makanan kesihatan untuk mengoptimumkan kesihatan?
  • vitamin E -alpha penting untuk kita belajar mengapa ada sesetengah vitamin E yang kita amalkan tidak beri kesan yang betul pada kulit dan tubuh kita. Ini kerana "I" atau "dl" adalah vitamin sintetik manakala "d" adalah asli. Asalan pengeluar menggunakan sintetik kerana ianya lebih murah dan menjimatkan kos.
  • silika gel-Sebenarnya silika gel adalah antara bahan yang tidak sepatutnya ada dalam makanan tambahan vitamin khususnya. Ini kerana apabila adanya kehadiran silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik dan tidak asli.
Anda bagaimana? Pilihan di tangan kita.
Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery.  Apalagi, Sms/whatsapp kan saja kepada saya 012-9066653

Tuesday, September 6, 2011

Kris Dayanti sudah melahirkan baby girl yang bernama Ariannha

hasil nukilan: wafimamakidz at 7:00 PM 0 comments Links to this post


Diva Indonesia Krisdayanti bersama suaminya Raul Lemos dan buah hati yang baru lahir Ariannha Amora Lemos bergambar bersama setelah selesai pembedahan caesar di Rumah sakit Mitra Keluarga Kemayoran, Jakarta, Isnin (5/9).


Krisdayanti melahirkan bayi perempuan bernama Ariannha Amora Lemos dengan berat 2950 gram dan panjang 48 cm pada jam 1.45.

"Yanti senang melihat Amora, lucu katanya," ujar kakak kandung KD, Yuni Shara.
Menurut Yuni, sangat wajar jika anak yang dilahirkan KD menyerupai wajah Raul.


"Anak perempuan itu lebih mirip ayahnya, lelaki justru yang akan mirip ibunya," tutur kekasih Raffi Ahmad ini.


Selain itu, kata Yuni, saat pertama kali melihat anak yang dilahirkannya mirip Raul, KD langsung memberikan pujian.
"Yanti berkata bibirnya seksi, mirip bapanya, hahaha," ujar Yuni, sambil tertawa.

Mamakidz kembali......terima kasih N.

hasil nukilan: wafimamakidz at 5:58 PM 0 comments Links to this post
Setelah bercuti lama di kampung halaman en.hubby ku di Besut, Terengganu selama satu minggu.  Maka Mamakidz terasa disuntik dengan semangat yang baru.  Almaklumlah orang kota pergi ke kampung, faham-faham sahajalah kan.  Daripada Mamakidz hinggalah ke anak-anak, semuanya Ja Alif Kun.....  Terasa diri ini betul2 fresh ....Kemana selama ini Mamakidz menghilang? Jeng-jeng, Mamakidz pergi bertapa sebentar sbb terlalu sibuk dengan tugasan yang sedia ada.
Tetapi, setelah N memberiku kata2 semangat maka Mamakidz kini telah kembali di dunia siber ini.
So, dikesempatan ini Mamakidz ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin.
So, lepas ini wahai sahabat-sahabat siber mamakidz jenguk2 lah blog ini agar ia lebih memberi semangat kepada Mamakidz utk berkarya.....

Set yang manakah sesuai sekiranya saya berpantang?

hasil nukilan: wafimamakidz at 5:22 PM 0 comments Links to this post
Mamakidz akan suggest mengambil set C iaitu mengandungi ia mengandungi multivitamin, B complex, Vitamin C dan Zinc. Zinc seperti yang kita sedia maklum bahawa ia sangat penting dalam membantu mempercepatkan proses baik luka disebabkan kelahiran.

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
 Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

Namun ramai ibu yang lebih berminat kepada set B kerana ianya mengandungi alfalfa dan ini tidak mempunyai masalah kerana setiap orang mempunyai daya ketahanan yang berbeza. Mungkin keperluan zinc tidak menjadi masalah kepadanya.

 Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink.(PERINGATAN: ALFALFA TIDAK BOLEH DIAMBIL OLEH PESAKIT SLE)

Renung2kanlah testimonia Puan Rosnani agar ia dapat memberi keyakinan kepada mommies semua.
credit: better you betterworld

Pengalaman seorang ibu yang telah melahirkan anak secara ceaserean -  bayi 4.9kg !

Wahhh, teruja sungguh saya membaca komen-komen Puan Rosnani di ruangan FaceBook Genkimomma.com. Thank you very much, sis!!! (^_-)

Sis Rosnani nie saya kenali sejak beliau sedang mengandungkan baby nya. Jom baca pengalaman Shaklee Sis Rosnani ini, terutama selepas beliau melahirkan baby seberat 4.9kg!!!

"apa sj ttg shakleee saya teruja nak tau n cuba... apalagi baru baru ni saya terpaksa bersalin secara pmbedahan memandangkan baby melintang n besar 4.9 kg itu pun mujur awal dari tarikh jangkaan bersalin klu tak mgkan cecah 5kg atau lebih......keesokan selps bersalin saya tak mampu untuk makan ..tiba teringat pasal shakleee.. terus saya menelan vit zinc... b complex dan alfalfa dulu...... setelah itu barulah perut saya boleh menerima makanan... sblm menelan vit tersebut tuhan je tahu sakitnya stlh makann masuk walau hanya sesudu bubur. namun dgn vit shakleee alhamdullilah saya dipermudahan semuanya... bertenaga...perut tak lagi sakit.... ia turut mengatasi masalah rambut gugur.. biasanya lepas bersalin rambut saya byk gugur.. tp kini alhamdullilah.. tidak lg... saya cm guna alfalfa, vit lea, vit e, vit c, b cmplox,osto,esp,zinc..."


Sis Rosnani juga setuju, pemakanan vitamin beserta dengan ilmu akan dapat membantu ibu-ibu makan vitamin dengan gembira (mendapatkan khasiat seoptimum nya).

SET BERSALIN SHAKLEE

Set Bersalin Shaklee di datangkan dalam 2 jenis pilihan, 40 days trial pack, ataupun full pack untuk kegunaan selama 4 bulan. Maklumat lanjut di bawah ini:

(1) 40 days Shaklee Trial Pack Set C (40 tabs each for Vita-Lea, Vita-C, B-Complex & Zinc Complex). RM100 termasuk kos penghantaran Pos Laju Percuma + Free Vitamin brochure + Free consulation + Free gifts (while stock lasts).

(2) Full Package set di atas (No. 1) beserta kos penghantaran untuk kegunaan 4 bulan = RM225.

(3) 40 days Shaklee Trial Pack Set C Add-On Alfalfa (40 tabs each for Vita-Lea, Vita-C, B-Complex & Zinc Complex + 80 tabs Alfalfa Complex). RM110 termasuk kos penghantaran Pos Laju Percuma + Free Vitamin brochure + Free consulation + Free gifts (while stock lasts).

(4) Full Package set di atas (No. 3) beserta kos penghantaran untuk kegunaan 4 bulan = RM268.

Jika mommies berminat.  Mamakidz juga turut menawarkan Trialpack yang mana harganya adalah  termasuk kos pos.  So, jangan lupa SMS dan buat panggilan di 012-9066653 atau hantar jer email di p3zaf5y@gmail.com.

FB Page daku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...There something about mamakidz Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez