Friday, January 28, 2011

Apakah Kebaikan & Kelebihan ESP

hasil nukilan: wafimamakidz at 5:24 PM 0 comments Links to this post
ESP memekatkan susu ibu?

Bagi yang belum pernah amik ESP....pasti tertanya-tanya, benarkah ESP membantu penyusuan? Secara jujurnya pengambilan ESP meningkatkan kandungan protien dalam susuibu sendiri malah ini membuatkan anak mudah kenyang dan tidur lebih lena. Untuk meningkatkan kuantiti pula, si ibu perlulah membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2 -3 jam skali atau kerapkan penyusuan secara langsung. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak perah. Inilah kesilapan yang sering dilakukan terutama bagi yang baru menimang cahayamata.

Mari kita baca email ini :


from asiah ab wahid <asiah_ab_wahid@xxxxxxxx.com>
to Hadha
date Fri, Jan 14, 2011 at 3:23 PM
subject Susu dah jadi pekat
mailed-by yahoo.com
signed-by yahoo.com
Images from this sender are always displayed. Don't display from now on.
hide details Jan 14 (12 days ago)



Salam..

Hadha.. Ape kaba?



Betul la hadha, susu makin pekat bile makan set B and ESPtu. masa mula2 makan ESP dulu (masa tu set B blum sampai lg), saye dah rase pening sket 2-3 hari, rase macam nak demam je... sekarang dah ok dah.

air tok sah cakap, memang saye suka minum air kosong banyak2. kalo bawak air 1.5 liter g keje, tak cukup. hehe. Amik air husband pulak (husband satu opis)..

alhamdulillah baby pun dah kurang meragam dah. dulu die selalu kembung perut. nangissssss je... cian die. sekarang ni seronok tgk die dah pandai nak main2 dgn abangnyeee..

2 hari lepas husband tanye nape susu macam warna hijau sket? hehe

saye jawab makan vit tu la... haha.. sebab die tak berapa nak bagi beli tp coz pakai duit sendiri, kurang sket la bebelannye...

kepekatan susu bertambah tapi kuantiti nye lebih kurang sama je mcm dulu. kdg2 7/9/10/11 auns.. kalo tgh tension macam skrg dapat minimum 7 auns, cthnye smlm. hehe

esok nak balik semenanjung tapi bos suruh siapkan kerje, urgent kene anta hari ni. orang lain buat 2 minggu, saye kene buat 2 hari...

sebelum makan ESP dulu, badan lemah rase macam tiap2 hari posaaa je memanjang.. dari pagi sampai malam... huhu. sekarang dah tak rasa penat macam dulu lagi.
Thank ye hadha..


Mengekalkan kecantikan untuk si suami

Membaca kisah wanita ini, mamakidz tersenyum sendirian. Ianya juga mengingatkan ibu beberapa kenalan yang memberitahu mengapa mereka tidak mahu menyusukan anak mereka kerana khuatir payudara mereka akan nampak lembik dan tidak cantik. Adakah ianya boleh terjadi? Jawapannya ialah ya jika wanita atau isteri itu tidak menjaga kesihatan dan tidak menjaga pemakanannya.


Bagi yang mampu menjalani kehidupan yang sihat dan seimbang di mana, bersenam dan pengambilan makanan bersandarkan piramid makanan, maka masalah payudara lembik dan hodoh insyaALLAH dapat dielakkan. Manakala bagi yang tidak mampu menyediakan makanan yang seimbang, kita masih punya alternatif iaitu dengan mengambil makanan tambahan yang berkaitan dengan kecantikan tubuh badan.


Apakah zat vitamin yang membantu menganjalkan payudara selain menganjalkan kulit kita?
Protien. Ini kerana protien ialah keperluan asas kepada sel. Sel terbentuk dari protien. Namun protien ini sangat fragile dan mudah rosak pada suhu yang tinggi. Dalam vitamin Shaklee, dikenali sebagai ESP atau nama panjangnya ialah Energizing Soy Protien.


Apa kebaikan Soy Protien Shaklee (ESP)?


In November 2004, Dr. Nasr (see credentials below) spoke in Milwaukee, Wisconsin on the benefits of soy. If you want please feel free to pass this along to your acquaintances. He uses Shaklee Soy exclusively because it has the very best and most complete soy protein and isoflavone content. You can feel so very good about Shaklee’s soy protein, and how we can help so many people who are looking for ways to improve their health.


Dr. Nasr has a B.S. in Agronomy; M.S. in Biochemistry of anti-oxidants and a PHD. in Pharmacognosy (science of bio-active products). He received his M.D. from Rush Medical College in Chicago, followed by Internal Medicine and Cardiology fellowships from Chicago Medical School. He is a member of the American College of Nutraceuticals and the American College of Preventive Medicine and is Director of the Medical Care & Diagnostic Center, Lake Villa, Il.


1. Optiflora and Soy Protein increase the absorption of protein, decrease gas and discomfort and decrease cholesterol by 23%

2. Sixty (60) studies have been conducted showing soy protein increases bone density more than just Calcium Magnesium does.

3. Two studies show that soy and vitamin E, together,decrease LDL (bad cholesterol) by 40% and that is 17% greater decrease than Zocor and Lipitor

4. Four studies show that soy protein inhibits oxidation of LDL (bad cholesterol) by 40%. When cholesterol oxidizes, it becomes “sticky” and builds up on the arterial walls, which leads to clogged arteries.

5. Soy prevents gall stones. It doesn’t dissolve them but it prevents them.

6. Soy prevents kidneys from damage. Lots of animal protein may be hard on the kidneys, but soy protein protects the kidneys

7. French fries at major fast food establishments are crispy. That is a value for the store. Some french fries are coated with a protein substance that when combined with the sugar in the potato and then heated, gives them added crispness. Unfortunately that combination of sugar, protein and high heated fat produces a carcinogen. Probably a good idea to avoid all French fries.

8. Shaklee’s protein includes valuable protein and isoflavones that are not present in other soy proteins produced with heat or chemicals. Shaklee’s low heat – water wash process keeps the isoflavones in the protein. Isoflavones are natural cancer fighting ingredients that occur naturally in soy.

9. Soy’s protein and Isoflavones inhibit the mutated cell’s ability to make an enzyme that would cause the cell to continue reproducing and form a tumor.

10. Soy inhibits the cancer cell from making blood vessels that invade arteries and zap nutrients (this process is called angiogenesis).

11. Soy increases the killing effect of the white blood cells (phagocytosis).

12. Soy’s amino acid Lysine when combined with Vitamin C decreases Colon Cancer by 90%.

13. The flavanoids (like those in Shaklee’s Flavomax) when combined with Soy Protein are synergistic (they work even better together) and decrease breast cancer 10 fold.

14. Beta carotene (like those in Shaklee’s CarotoMax) when combined with Soy Protein and Calcium with Vitamin D are 10 times as effective at preventing cancer cells from getting an addition blood supply.

15. Women in the Orient get about 80mg of Isoflavones a day women in US and Europe get about 1.0 mg. That is an 80% negative difference for US and Europe.

16. Soy protein helps the differentiated cell (bad cell) convert back to a normal cell

Selain ESP, tubuh kita memerlukan semua zat asas yang terkandung dalam multivitamin. Namun selain dari itu....biasanya ESP dan Kalsium juga ibu sarankan untuk ibu yang melalui kemerunduman susuibu walaupun rutin perahan konsisten dan tidak berubah. Alhamdulillah memang ramai yang berpuashati.

ESP membantu menganjalkan bentuk payudara wanita terutama yang menyusukan anaknya. Semua ibu yang telah mencuba ESP mengakui kebenarannya. Payudara mudah rasa berat jika bayi lambat menyusu atau sesi perahan tertunda. Selain itu payudara tidak mudah lembik atau hilang keanjalan. Namun pengambilan yang konsisten membantu mendapatkan hasil yang terbaik.

Last but not least :

Dr. Nasr also listed the several forms of protein and the length of their chain of Amino Acids. The shorter the chain, the more quickly the Amino Acids can be absorbed and utilized.


  1. Soy has the shortest chain and takes less than an hour.
  2. Fish is next.
  3. Chicken takes about 4 hours.
  4. Beef takes about 5 hours.
  5. Pork takes about 6-8 hours to digest.

Jika anda mempunyai lebihan rezeki, tidak salah kita keluarkan sedikit belanja buat yang tersayang!

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan di www.kemayamamakidz.com ini atau sms kan kepada saya 012-9066653

Apa itu MONOPOS dan kekurangan ESTROGEN?

hasil nukilan: wafimamakidz at 12:51 PM 0 comments Links to this post
Menopos menandakan penamatan haid. Ia juga menandakan penamatan kesuburan atau kemampuan untuk mengandung. Seperti kita katakan pada awalnya, menopos berlaku akibat kekurangan estrogen. 

Estrogen adalah satu di antara dua hormon utama wanita; yang lain itu progesterone. Ovari, yang melepaskan telur, mengeluarkan kedua-dua hormon itu. Sebelum menopos berlaku, salah satu fungsi estrogen ialah mengawal kitaran biakan dengan mengatur pembinaan lapisan didalam rahim; progesterone kemudiannya menanggalkan lapisan itu sekiranya tiada kehamilan. Bila ovari berhenti mengeluarkan telur, biasanya bila wanita berusia diantara 40 dan 50, ovari itu akhirnya berhenti mengeluarkan estrogen. Pendarahan bulanan kian susah dijangka - lebih cair dan kurang datang untuk sesetengah wanita, lebih pekat dan lebih kerap, untuk yang lain - dan akhirnya berhenti. Pendarahan bulanan akan berhenti sama sekali bila wanita itu telah menjalani pembuangan rahim - iaitu bila rahim dan dalam banyak keadaan, ovari dikeluarkan melalui pembedahan histerektomi. 

Ramai wanita meminta nasihat doktor bila mereka mengesan perubahan dalam corak pendarahan bulanan dan pada masa inilah merka mungkin mendengar buat pertama kali perkataan putus haid atau menopos. Ini juga masa yang terbaik untuk mula menimbangkan TPH 

Estrogen membawa kesan-kesan utama pada tubuh wanita. Kekurangan estrogen boleh menyebabkan pelbagai gejala, mendatangkan perasaan kurang selesadan menyusahkan kenikmatan hidup. Memandangkan purata jangka hayat wanita kini adalah 75-80 tahun, anda mungkin terus hidup semala 25 atau 40 tahun dalam keadaan kekurangan estrogen. Jika bukan setakat wanita mungkin merasa serba kurang selesa buat jangka pendek, mereka mungkin mengalami osteoporosis dan penyakit jantung buat jangka panjang. Hidup sengsara sedemikian bukan idaman dan tidak perlu sama sekali.


sumber rujukan: better you better world


Cadangan saya,vitamin yang sesuai utk diambil ialah:-

Nota:
  • Harga yang tersebut diatas hanyalah utk harga semenanjung sahaja dan caj kos poslaju RM10.00.
Jika mommies berminat.  Mamakidz juga turut menawarkan Trialpack (utk kegunaan sebulan)dengan RM81.00(termasuk kos pos).  So, jangan lupa SMS dan buat panggilan di 012-9066653 atau hantar jer email di p3zaf5y@gmail.com. Yang penting isi form di www.kemayamamakidz.com

Thursday, January 27, 2011

EBM - Penyimpanan dan Pengendalian Perahan Susu Ibu

hasil nukilan: wafimamakidz at 3:59 PM 0 comments Links to this post
petikan blog asal : Blog Alin

Bagi ibu yang berkerjaya, Susu ibu boleh diperah dan disimpan untuk diberikan pada bayi. TAHUKAH ANDASusu ibu mengandungi sel hidup? Sebab itu, susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betuluntuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.

ISTILAH- ISTILAH PENTING SUSU IBU YANG DIPERAH 

  • EBM = Expressed Breast Milk
  • Fresh EBM = Susu yg baru diperah
  • Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi hokey
  • Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku
BEKAS PENYIMPANAN YANG SESUAI

  • bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
  • bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
  • breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu
  • Bekas dadih - Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang.
Pastikan setiap bekas penyimpanan telah dibersihkan, disteril dan dikeringkan dengan sempurnasebelum digunakan. Nak tau di mana boleh dapat bekas penyimpanan ni  boleh terjah ke blog DUNIA SUSU IBU. Sana banyak info diberikan.

Apabila susu telah disimpan di dalam bekas, pastikan setiap bekas ditandakan dengan lebel. 
  • Tarikh Perahan (Guna susu yang terdahulu)
  • Waktu perahan (Guna susu yang terdahulu)
  • Kuantiti susu yang diperah
  • Nama Bayi (untuk mengelakkan tertukarnya perahan susu ibu tadi jika ramai bayi di taska/ pusat jagaan harian)
Simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.

TEMPAT PENYIMPANAN

SUHU BILIK?
  • Jika bilik tidak ber-AC (aircond) (25 oC - 37 oC), disarankan tidak lebih dari 4 jam
  • Jika bilik ber-AC (15 oC - 25 oC), boleh sampai 6-8 jam
catatan: suhu di atas harus stabil, cth bilik ber-AC, tidak dioffkan spjg botol ASI ada di dalam bilik tersebut.


FRIDGE/FREEZER?
Peti Sejuk (1 pintu) - bahagian beku - 2 minggu
Peti Sejuk (2 pintu)
- bahagian beku (-18 hingga -20 °C) - 3 bulan
- pintu bawah (0- 4 °C)
  (sebelum dibekukan) - 3-7 hari
  (selepas dibekukan) - 24 jam
Pembeku/ freezer (-20C), tahan antara 6 bulan
Jika ibu menyimpan susu di dalam tempat pembeku yang mempunyai suhu sehingga -1 darjah celcius, susu boleh tahan selama 1 tahun.

BEKAS PENYEJUK?
cooler bag/box (0-4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
 
PERINGATAN: 
  • susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula 
  • susu yang dipanaskan tidak boleh disimpan sejuk semula
TIP DAN CARA PENYIMPANAN

Di Pejabat
  • Simpan susu yang telah diperah di bahagian bawah peti sejuk dan bukan di bahagian beku. Ini bertujuan memelihara kehilangan antibodi akibat pembekuan (susu ibu yang dibekukan masih jauh lebih baik daripada susu formula kerana susu ibu mengandungi antibodi)
  • Jika tiada peti sejuk, simpan di dalam cooler bag yang diletakkan bersama pek ais
Di Rumah
Simpan sebanyak yang boleh dibahagian bawah peti sejuk dan sedikit sahaja dibahagian beku. 
  • Susu yang disimpan dibahagian bawah akan dibekalkan kepada bayi untuk bekalan hari esok.
  • Susu yang disimpan dibahagian beku adalah untuk dijadikan stok beku perahan susu ibu.
Contohnya: Katakan anak anda 1 hari minum 4 botol susu perahan. Jika satu hari kita berjaya mengumpul 4 botol susu perahan semasa bekerja. Bila pulang ke rumah, simpan 3 botol susu perahan baru di bahagian bawah peti sejuk untuk kegunaan esok hari dan 1 botol lagi ke dalam bahagian beku. Sebagai ganti, keluarkan 1 botol EBM yang bertarikh paling lama dari bahagian beku ke bahagian bawah peti sejuk untuk dicairkan untuk kegunaan esok hari. 

JANGAN BUAT!! JANGAN BUAT!!

  • Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk). sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil.
  • Jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan.

p/s: Faham?? Next entry, nantikan Cara bagaimana nak cairkan EBM / Thawing frozen breast milk

Rujukan : 
http://sereniety.blogspot.com/2009/08/penyimpanan-asi-ebm.html
http://www.momschoice.com.my/blog/
http://mom2muzz.blogspot.com


Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh isikan borang pesanan di www.kemayamamakidz.com ini atau sms kan kepada saya 012-9066653

Pencarian 10 Blog Tercantik Pilihan Blogger 2011

hasil nukilan: wafimamakidz at 1:13 PM 3 comments Links to this post
Salam semua hari ini mamakidz ingin bercerita tentang contest "Pencarian 10 Blog Tercantik Pilihan Blogger 2011".  Walaupun mamakidz tahu, mamakidz hanyalah amatur di dunia blogger ini tapi apasalahnya kite mencuba nasibkan.  Tak cuba tak tahu, tak menang pun tak apa..apa yang penting mencuba nasib.....

PERKARA YANG PERLU KORANG BUAT:-
  1. Buatkan satu entri mengenai aktiviti Pencarian 10 Blog Tercantik Pilihan Blogger 2011 untuk mempelawa rakan korang vote blog korang.
  2. Letakkan Link entri berkenaan di bahagian komen.
  3. Jadi Follower blog 2DayBlogger.Com(Korang takkan menyesal follow blog ini.I swear)
  4. Tag 3 orang kawan blogger anda(Jika korang rajin je lah =)).-Tiada paksaan..hehe
SIAPA YANG AKAN JADI JURI DAN PILIH PEMENANG?
-Korang yang akan jadi juri dan korang yang akan vote untuk menentukan 1o Blog Tercantik Pilihan Blogger 2011.

BILA TARIKH TUTUP PENYERTAAN?
-Tarikh tutup adalah pada 28/februari/2011

BILA TARIKH UNTUK START MENGUNDI?
-Undian Pertama: 1/3/2011 – 8 /3/2011(Undian untuk semua peserta)
-Undian Kedua: 10/3/2011 – 17/3/2011(Undian untuk 20 terbaik)

BILA TARIKH UMUM PEMENANG?
-10 pemenang akan diumumkan pada 20/3/2011 pada jam 9  malam berdasarkan undian yang paling tinggi.(Undian pertama + undian kedua)

HADIAH ISTIMEWA DARI 2DAYBLOGGER.COM
-10 blogger yang menang akan terima ebook percuma bertajuk “15 736 VISITOR SEMINGGU BLOG 2DAYBLOGGER.COM“.

PESANAN PENAJA
-Ini aktiviti suka-suka je.takde paksaan untuk korang join aktiviti ini.Blogging kenalah happy and fun.Betul tak kawan-kawan semua=)

3 RAKAN CYBER KU


Tuesday, January 25, 2011

Problem dengan Blogger Sign In

hasil nukilan: wafimamakidz at 3:36 PM 1 comments Links to this post
Adakah U all pernah keluar mesej sedemikian masa nak update blog (Apakah perasaan U all pada masa itu):

BLOGGER SIGN IN
WE FOUND THE FOLLOWING ERRORS:
YOUR BROWSER'S COOKIE FUNCTIONALITY IS DISABLED.  PLEASE ENABLE JAVASRIPT AND COOKIES IN ORDER TO USE BLOGGER.

Hari ini mamakidz telah mengalaminya. Buntu kepala mamakidz, rasa frust ada, rasa benggang ada dan seribu macam perasaan ada...semua sumber mamakidz telah gunakan.  Terasa kosong hari ini tak dapat update blog.  Seharian kerja mamakidz adalah mengodeh masalah yang mamakidz hadapi.  Mujurlah, hari ni free dan report pun dah siap.

So, mamakidz cuba mengoogle untuk cari jalan penyelesaian dengan menggunakan keywords:

Google Accounts: Problems signing in to your account

So, inilah langkah-langkah yang mamakidz rasa boleh menyelesaikan masalah mamakidz.  Mamakidz buat printscrn agar bila berlaku lagi masalah yang sama, mamakidz dah ada rujukan...  Tetapi walaumcmana pun mamakidz nak ucapkan terimakasih pada member-member mama yang sudi mendengar keluhan hati ini.  Beliau ialah Kak serindit, berakit kelangit, wan nor aini dan Salmiyati raus

step 1
step2

step 3
step 4
moral of the story:  Kalau tak tahu google jer, dan tanyelah sahabat handai yang pakar dalam dunia IT.  Jangan sekali-kali sombong untuk bertanya. Takkan ade jalan penyelesaiannya... jika tidak berkongsi masalah kite dengan rakan-rakan...Terima kasih kalian,  walaupun jam sudah menunjukkan pukul 3.36pm sekurang-kurangnya mamakidz ada entry hari ini.

Monday, January 24, 2011

Floating shout box

hasil nukilan: wafimamakidz at 11:55 AM 1 comments Links to this post
Baru-baru ini, mamakidz telah mengupdate template blog agar lebih kemas dan lebih laju.  So, mesti u all agak terkejut kemana perginya shout box mamakidz.  Sebenarnya shout box mamakidz telah bertukar nama kepada BUKU TAMU.

Jika u all berminat nak mencuba, apa salahnya di sini mamakidz telah letakkan backlink utk  blog mamat jiwa kosong.  So, u all boleh rujuklah kat die nanti ye..

Mamakidz dah cuba untuk copy+pastekan kode HTML utk buat floating shoutbox tapi tak berjayalah, al-maklumlah mamakidz ni bukannya pakar dalam bidang IT.  Masih dalam proses pembelajaran. So, mamakidz minta maaf atas kesulitan membantu dan kekurangan ilmu mamakidz ini.

Moral of the story: Tak salah berkongsi ilmu yang kite ketahui. walaupun ia adalah ilmu copy+paste.  Itulah pesanan sifu blog mama iaitu N. So, mamakidz harap sama-samalah kite mencubanya.

Friday, January 21, 2011

Tips menimbang blog dan Website Anda

hasil nukilan: wafimamakidz at 6:49 PM 0 comments Links to this post

Petikan asal dari blog jiwa kosong

Entri kali ni mamakidz nak kongsi bagaimanakah caranya nak timbang berat blog atau website kite... mungkin kdg2 kite tak sedar yg blog kite terlalu berat untuk diloading.. cam blog mamakidz ni la.. Hari tu mamakidz dah cuba tgk berat blog mamkidz mmg sgt berat, sebab lebih dari 200KB

Tapi mamakidz dah update so ade la kurang sikit. walaupun berat standardnya adalah 100KB atau bawah dari 183KB kebawah tapi kalau terlalu berat diloading orang tak nak masuk kite punya page kan? Mamakidz tak berapa arif sgt bab-bab IT. 

Sebab mamakidz tak amik kos IT semasa study. Jikalau you all tgk balik blog you all ada tak perasan blog agak lambat diloading sbb terlalu banyak gambar yg bersaiz besar resolutionnya mcm format png,jpeg,gift dll format.. tapi kalu you all pandai ubah saiz resoulutian ia akan menjimatkan space di blog ni walaupun blog ni unlimited..  Jomla cuba ukur sendiri yer takkan, mamakidz pulak yg nak loading blog you all.   Kat bawah ni mamkidz telah sediakan penimbang untuk you all cuba tgk kalau terlalu berat you all ubah yang patut.

kalau korang nak tahu lebih lanjut klik  disini
kat sini korang boleh tgk berapa banyak saiz yg korang da gn untuk blog korang
SELAMAT MENCUBA!! 

Domain Korang(s): had limit boleh dimasukkan didalam kotak ini hanya 10
Powered by iWEBTOOL

Thursday, January 20, 2011

Tips Internet: Lets me google that for you - mesti cuba

hasil nukilan: wafimamakidz at 4:49 PM 0 comments Links to this post

Senario: anda suka berforum. Tiba-tiba ada newbie baru join forum tanyakan soalan-soalan yang bagi senior terlalu asas atau benda boleh dicari gunakan google.

Senior-senior malas nak layan. Newbie merasakan dirinya dipinggirkan. Dan mula membuat provokatif. 

Senior merasakan nak sepak saja Newbie. Mula membalas provakasi newbie dengan menulis. "Google kan ada cari ler"

Newbie pun merasa terhina lalu membalas "Aku dah search tapi tak dapat daaaa". Lalu meninggalkan ruangan forum itu dan tak lawat-lawat dah sejak hari itu.

Apa ni... tak payah gado-gado. Kawan berkawan kan baik.Okla kalau senior-senior dah bosan nak menjawab soalan newbie ni. Jangan risau, disini ada web yang sungguh pedas untuk men-bahan para newbie tak reti nak guna google.

Nama web itu ialah "let me google that for you" yang dibina untuk menbahan bagi orang yang suka soalan-soalan yang bole cari kat google.. hahahahahaa.

Meh sini, aku bagi contoh senario: 
Newbie: macamana nak masak karipap?
Senior yang eksen: senang je beb klik sini

hahahahahahaha seronok bukan... hahahahahahahahaha 

Cara nak guna senang aje.
1. Pergi ke web http://lmgtfy.com/
2. Taip "cara memasak karipap" tekan butang google search
3. Satu link kat bawah share link below akan muncul. Copy dan paste aje link itu.
Selamat mencuba.

Ingin tingkatkan traffic blog anda....

hasil nukilan: wafimamakidz at 4:18 PM 2 comments Links to this post
Siapalah tak nak traffic yang banyak dan menjadi blogger yang glemer kan?. Oleh itu, untuk tingkatkan traffic blog kite yang tak segelemar mana ni...Kite perlu menjadi lebih kreatif.  So, apabila anastasyea open join Blogist Anastasyea Bulan Februari 2011, maka mamakidz mencuba dan merebuat peluang.  Manalah tahu, untung-untung boleh dapat tempias traffic...dari blog anastasyea.

Untuk pengetahuan mommies, inilah anastasyea.  So, jika mommies nak berkenalan atau nak dapat tempias blog anastayea yang glemer ini silalah ke blog anastasyea.  Ada pepatah mengatakan "Tak kenal..maka tak cinta.  Bila dah kenal rindu-rinduan pulak".  Opss, jangan marah ye anastasyea, i'm sorry...gurau senda di petang sabtu jer...


Bloglist Anastasyea

Moral of the story:  Jika kita tahu, kite ni tak seglemer mana.., maka bila ada seseorang yang mengofferkan diri untuk membantu mempromosi blog kite, rebut aje.  Manalah tahu ini semua adalah dari Nya.  Jika, Dia inginkan sesuatu itu berlaku, maka Dia akan tunaikan... Insya Allah kite hanya mencuba, Dia yang menentukan

FB Page daku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...There something about mamakidz Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez