Tuesday, August 24, 2010

Hasil perahan mama pada hari ini pada pukul 1.20pm

hasil nukilan: wafimamakidz at 2:28 PM 1 comments Links to this post
hasil perahan sebanyak 8.5oz pada (pukul 1.20pm)

Ini adalah pertama kali mama mengambil gambar hasil perahan mama.  Pada pukul 1.00pm adalah rutin harian mama jadi "Pum & work mom".  Mama pam di cubid aje sambil buat kerja tugasan yang diamanahkan oleh bos mama.

Separuh orang kata tidak digalakkan mengepam sambil membuat kerja (2in 1).  Tapi, pada mama tiada masalah.  Mama tiada masalah emosi down semasa mengepam.  Walaupun tangan mama menaip membuat tugasan sambil mengepam dan dalam masa yang sama siap dengan berinternet lagi..(dan ditambah tugasan baru pula ialah update blog pulak...)  Hasil perahan mama sentiasa maintain dan meriah, Insya-Allah

Rahsia mama, ialah mama amalkan vitamin B-kompleks.  Berapa banyak mama ambil?  Jawapannya senang aje, kalau mama rasa, banyak tugasan yang masih belum selesai mama akan ambil sebanyak 2biji pada waktu malam dan 2biji pada waktu siang.  Tapi di bulan puasa ini mama ambil 2biji semasa nak tidur dan 2 biji semasa sahur.  Selain dari itu mama takkan lupa ambil PD + ESP dan vitamin-vitamin set B.

Selain dari itu, ada satu doa yang mama amalkan ialah:
"Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini, penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu.  Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku"

(doa ini ibu minta izin dengan N, utk diamalkan...)

Dengan izin Nya, sejak mama mengamalkan doa ini mama tidak pernah merasa tertekan, malahan berasa tenang sahaja dan Jr.pun seperti memahaminya, maka mama tidak terlalu tertekan untuk membuat frozen ebm atau untuk bekalan di keesokan hari ke rumah babysitter.  Ini kerana mama dah fokus dalam minda mama yang mana, mama pentingkan Kualiti dan bukannya Kuantiti.  Oleh itu, seberapa banyak yang mama dapat, mama bersyukur dan Jr. seperti memahaminya tanpa merenggek.

Nota penting: Percayalah...ini bukannya iklan promosi tapi ia belaku sendiri pada mama.

Berikut di bawah adalah Testimonia mama sendiri yang mama hantar pada N(masa mula-mula mama amalkan shaklee):

Terima kasih kepada semua yang menghantar testimoni...setiap testimoni yang dihantar akan menerima hadiah saguhati dari saya.
Ini ialah email dari 
Wafi :

Testimoni Satu

Pada bulan June 2010, dengan izin Nya, saya telah menerima gerakan hati untuk menghubungi N bagi mendapatkan produk Shaklee (Trial pack ajelah). Hasilnya sangat mengagumkan, dengan izin Nya juga sebelum ini saya selalu tertekan untuk membuat stok frozen ebm dan dalam masa yang sama nak membekalkan kepada babysitter.


Sebelum menggunakan Shaklee (set b):

1. Stok frozen ebm : zero.

2. Kuantiti susu untuk dihantar kepada babysitter : 5oz x 5 botol


Selepas menggunakan Shaklee (set b):

1. Stok frozen ebm : tidak terkira bilangannya rasa-rasanye melebehi 30 plastik ebm storage (dalam tempoh 2minggu penggunaan set b)

2. Kuantiti susu untuk dihantar kepada babysitter : 2oz x 2 plastik ebm storage. (kadang-kadang tu tak hantar pun pada babysitter kerana, anak kite lebih suka makan nasi dari minum susu. Tapi, apabila pulang kerumah, direct feeding adalah satu perkara wajib, kerana dia sendiri akan adjust nak posisi kiri ke kanan.)

Kesimpulannya, journey penyusuan saya sekarang adalah dalam keadaan tenang sekali dan tidak terlalu risau tentang stok frozen ebm serta berapa susu banyak yg perlu dibekalkan kepada babysitter. Terima kasih ya Allah, kerana telah menyerukan aku utk temukan aku dengan N (walaupun tak dapat jumpa 4 mata). Terima kasih N kerana, tidak jemu-jemu memberi tips, motivasi rohani (kerana sekarang saya telah mula sujud kembali kepada Nya) dan menjawap sms dan panggilan perihal apa saja soalan yang saya kemukakan.


TESTIMONIA 2

Bulan ramadhan akan menjelma, puasaku banyak lagi yang belum diganti. So, saya pun membuat keputusan untuk bertanya kepada N. Al maklumlah takut terkejut bila puasa sebenar menjelma dan saya juga amat risaukan susu tidak keluar semasa kite berpuasa nanti. N menasihatkan saya agar mengambil Performance Drink dikala berbuka dan bersahur. Ia betul-betul membantu saya yang sedang berpuasa ganti. Saya telah mengambil Performance Drink dan set B, sepanjang saya puasa ganti. Tips-tips telah diberi oleh N, saya cuma mengikutnya. Alhamdulillah, Production susu saya tidak terganggu di kala sessi mengepam dan saya jadi lupa yang saya ni sedang berpuasa.

Kesimpulannya, walaupun saya berpuasa; Saya yakin serta Tawakkal kepada Nya, tiada yang mustahil dalam kehidupan ini. Susu saya sentiasa ada dan badan tidak berasa letih langsung. So, saya amat berkeyakinan, sedangkan puasa ganti saya boleh hadapi dan tempohi tidak mustahil pada puasa Ramadhan nanti. Insya- Allah

Sekali lagi terima kasih ya Allah, terima kasih N dan terima kasih Shaklee.


Sekian,

wafi
Iklan singgahan:
N saya copy testimonia ini bagi berkongsi dengan ibu-ibu dan kawan-kawan yang lain.

Inilah pengarang jantung hati mama dan abah

hasil nukilan: wafimamakidz at 11:38 AM 0 comments Links to this post
mama dan jr. (masa ni nior demam)
main tarik upih moden...
Mira, afiq dan nior bersantai
hubby kesayanganku
Jr. sedang belajar menateh dengan kereta abangnye..

Iklan singgahan:
Tiada coretan yang dapat kutuliskan hanya gambar sahaja yang mama boleh abadikan....

Mira dengan giginya....

hasil nukilan: wafimamakidz at 10:51 AM 0 comments Links to this post
Mira adalah puteri mama yang sulong yang berumur 7 tahun.  Nak dijadikan cerita, mira ada masalah gigi di bahagian hadapan, yang mana gigi tersebut kerap berdarah tapi tak mahu luruh.

Kalau diikutkan hati, nak aje mama ambil hammer untuk ketuk gigi tersebut.  Disebabkan gigi tersebut, kami sekeluarga telah mengelarkannya mira jonggang (bukan nak hina ye) agar dia ada perasaan malu.  Sebab dia lahir dengan gigi yang cantik.  Tapi, anak mama ni, jenis hati batu (tak ada perasaan punye..) dek sebabkan takut nak cabut dia rela dengan title tersebut.

Semasa mira kecil, iaitu sebaik sahaja dia tumbuh gigi yang pertama, mama dah mula gosok giginya. Mama memang particular terhadap giginya.  Mira memang dilahirkan dengan gigi yang cantik dan sihat.

Punca jonggangnye gigi mira adalah disebabkan semasa tidor dia suka geselkan giginya dengan gigi yang lain.  Dulu-dulu, semasa dia kecil tak ada pula buat perangai sedemikian, sekarang ni pulak bila dah besarlak dia buat perangai...tu yang mama benggang.

Tersebut satu kisah.....,yang mana pada petang semalam gigi tersebut telah tercabut disebabkan mama telah ketuk gigi tersebut dengan senduk belapikkan kain.  Mesti, kalian fikir mama ni kejamkan.  Tapi, sayangkan anak punya pasal, mama nekad utk melakukannya.

Sebab mama tahu, gigi susu masih belum ada akar tunjang, tu sebab mama berani melakukannya.

Raya tahun ni, mira beraya dengan gigi yang tiada dibahagian hadapan...Kesian dia....

Eee.. seronoknye..mama dah ada follower yang pertama

hasil nukilan: wafimamakidz at 8:48 AM 1 comments Links to this post
Terima kasih kak Nadia kerana menjadi followerku yang pertama dan secara rasminya blog mama telah dirasmikan oleh seorang majistret (bukan calang-calang tau).

Kalau mama tahu seronoknya berblog ni, dari dulu mama dah belajar berblog.  Rupanya menulis di alam maya ni lebih seronok dari dunia realiti, kerana dunia alam maya adalah dunia tanpa sempadan.  Tiada orang nak edit apa  yang nak diperkatakan.

Tujuan asal, wujudnya blog ini adalah untuk belajar berbisnes dengan N.  Tapi, jadi cerita lain pulak.  Ini semua gara-gara semasa proses pembuatan dan penyiapan blog ini, mama dapat rasakan inilah tempatnya untuk mama luahkan idea atau apa sahaja yang mama rasa, mama nak luahkan.

Tapi, Insya-Allah, niat yang asal akan mama usahakan dan mama akan terus belajar dengan N cara untuk berbisnes secara alam maya.

Tapi, walau macammanapun masih banyak yang perlu mama pelajari...

Selain dari kak Nadia ada dua orang insan yang mendorongku dalam dunia blog ini, iaitu N..(anakkuwiraku) dan  kak serindit.

Terima kasiah Kak Nadia, N dan kak serindit, tanpa sokongan dari kalian, mungkin blog ini belum terhasil...

Dengan lafaz BISMILLAHHIRAHMANIRAHIM maka dengan rasminya blog mama telah berada di alam maya....

Cayala....mama

Iklan singgahan:  
Nanti jika mama dah lengkap dengan ilmu bisnes di dada dan barang-barang semua dah standby.  Mama akan maklumkan di bahagian PROMO.  Tunggu....ye...

FB Page daku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...There something about mamakidz Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez