Tuesday, January 11, 2011

GLA Complex Shaklee vs Evening Primrose oil

hasil nukilan: wafimamakidz at 6:57 PM 0 comments Links to this post
Credit to mommy lyna

Bagi wanita, evening primrose oil atau EPO memang tidak asing lagi. Biasanya digunakan untuk melegakan masalah kewanitaan seperti sindrom pra-haid (PMS), ketidakstabilan hormon, ketidaksuburan dan sebagainya. Semasa pra-haid, kebanyakan wanita mengalami kekejangan pada bahagian abdomen, sendi-sendi dan payudara. Pengambilan EPO mengurangkan ketidakselesaan ketika masa itu.
Bunga Evening Primrose

Itulah keistimewaan yang ada pada Evening Primrose, ia mengandungi kandungan GLA yang tinggi. GLA (gamma linolenic acid) adalah sejenis asid lemak yang mempunyai kuasa penyembuhan dalam tumbuhan. Disebabkan kandungan GLA yang tinggi dalam Evening Promrose, maka ia digunakan dalam mengatasi masalah kewanitaan seperti di atas.
GLA complex Shaklee diperbuat dari borage (sejenis bunga) yang mengandungi GLA yang tinggi dan mudah diserap tubuh.
bunga borage
Ia juga mengandungi minyak biji bunga matahari (sunflower seed oil), iaitu sumber asid lemak Omega-6.
Bunga matahari

GLA Complex Shaklee dilengkapi dengan Vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri (salur darah) dan membantu menguatkan sel.


Manfaat GLA Complex:

1. Melancarkan perjalanan darah bagi membantu dalam masalah ketidaksuburan pada lelaki dan wanita. Ia menguatkan otot organ lelaki dan membaikpulih fungsi uterus.
2. Asid lemak menjaga kecantikan kuku, rambut dan kulit kepala.
3. Mengurangkan ketidakselesaan semasa pra-haid (PMS).
4. Mengawal penyakit2 kewanitaan seperti endometriosis dan ketulan pada payudara.
5. Mengelakkan kerosakan saraf yang disebabkan oleh diabetes.
6. Mengurangkan simptom ekzema
7. Membantu  pesakit Alzheimer

Hubungi mamakidz sekiranya anda ingin mendapatkan GLA Complex Shaklee dengan mengisi form order  atau SMS jer @ 012-9066653


*gambar bunga kredit to: http://www.dacres.org

Set bersalin (berpantang) bersama shaklee Pt.3

hasil nukilan: wafimamakidz at 2:49 PM 0 comments Links to this post
Set C (set confinement ) hanya untuk 40 hari sahaja

Set C (CONFINEMENT SET) 
* RM100 only 
40 tabs of Vitalea/ Multivitamin 
40 tabs of B Complex 
40 tabs of Vitamin C 
40 tabs of Zinc 

fungsi :

khusus untuk bakal ibu dan set ketika pantang. juga sesuai untuk mereka yang baru menjalani pembedahan. zinc berfungsi untuk membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka di dalam

* B Complex (40 biji) - penting untuk elak kemurungan (meroyan, sebagai penenang (anti-stress) & menstabilkan hormon.
* Vitamin C (40 biji) - penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.
* Vita-Lea Iron Formula (a.k.a multivitamin) (40 biji) - perlu kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh, terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.
* Zinc (40 biji) - membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka di dalam (untuk rahim).

sebelum ni, saya tak pernah terfikir yang pengambilan vitamin/ suplemen sudah mencukupi untuk membantu proses pemulihan tubuh semasa dalam pantang. saya sangkakan, memang kena makan jamu semasa berpantang bersalin. 

tapi, tulah hikmah berpantang sendiri, saya banyak belajar. banyak keyword saya google sebagai persediaan nak berpantang sendiri tempohari ; jadual berpantang sendiri, makanan/ lauk dalam pantang, cara mandikan baby, breastfeed dsb. then, bawah keyword 'breastfeed' pulak, saya dalamkan lagi dengan pencarian2 seperti pengurusan ebm, chiller, vitamin untuk ibu menyusu, colic etc.

keyword vitamin untuk ibu menyusu menemukan saya dengan Shaklee ye puan2 (^-^). juga, barulah saya tahu bahawa pengambilan vitamin semasa berpantang lebih baik daripada jamu. walaupun saya takde masalah makan jamu2 tu semua, tapi baby saya tak tahan. panas. naik ruam2 kat badan dan muka dia. memang jamu tu bagus utk panaskan badan saya, dan bagus untuk atasi masalah sembelit time pantang, tapi sbb saya bf, jamu bukan pilihan yg tepat untuk saya.

malah, membaca pengalaman kawan2 yg berpantang di oversea, juga ada yg sekadar makan pil2 postnatal yg dibekalkan pihak hospital, dan juga mengamalkan pengambilan makanan yg seimbang dan berkhasiat. (saya akan kupas pasal berpantang ni lain kali).

saya tak kondem la pulak jamu2 ni..sebab saya sendiri pun masa anak dara kuat makan jamu ye? (^-^) tapi bukan jamu aje, saya juga amalkan perubatan alternatif - homeopathy ; dan suplemen macam b complex, epo, vitamin C tu dah sebati dengan badan saya. sebab tu kot saya awet muda sampai yg muda dari saya pun tersasul ko-aku jek dgn saya..

tulah ceritanya.. inshaALLAH, next baby, saya akan ambil suplemen Shaklee pula ok? (ewah2..icha baru 2 bulan tu). saya kurang pengetahuan semasa mengandungkan icha. takut nak makan itu, takut nak makan ini. memang bergantung dengan pil yg doktor bekalkan dan rajin minum susu anmum. 

inshaALLAH..

So, mommies...jika mommies, mommy icha dah mengamalaminya anda bila lagi.  Jika mommies berminat silalah emailkan pesanan di p3zaf5y@gmail.com dan SMS jer @012-9066653.


credit to mommy icha
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

Testimonia Confinement set Shaklee Part 2

hasil nukilan: wafimamakidz at 2:08 PM 0 comments Links to this post
saya tahu masih ramai yang meragui keberkesanan Set Berpantang SHAKLEE (SET C). yelah.. makan vitamin aje dalam pantang. boleh ke bantu pulihkan badan yang bekerja teruk semasa proses bersalin tu? boleh ke makan vitamin ni betulkan urat-urat badan? boleh ke makan vitamin ni pulihkan luka-luka dalaman kita? boleh ke makan vitamin ni segarkan badan kita semula?

jawapannya ialah BOLEH.

harini, saya nak share satu lagi testimoni ringkas  SET C oleh Dr Sarah.
" Waalaikumussalam. better dari confinement dulu. Cepat sihat. Oh Ya, dulu ade sort of baby blues, yang ni tak de "
credit to mommy icha ~*

Dr Sarah ni consume SET C bersama Alfalfa. SET C ni terdiri daripada :-
  • 40 tabs of Vita-Lea - bersama Iron formula yang sgt penting utk tubuh selepas bersalin
  • 40 tabs of B Complex - elak kemurungan, anti-stress, stabilkan hormon
  • 40 tabs of Vita-C - membantu memperbaiki tisu sel, mempercepatkan penyembuhan luka
  • 40 tabs of Zinc - membantu luka (terutama luka dalaman) cepat sembuh DAN
  • add-on Alfalfa sebagai milk booster

apa kelebihan SET C (set berpantang)?

saya taknak compare dengan set bersalin yang lain sebab penerimaan tubuh antara individu tak sama. cuma, saya nak nyatakan di sini ialah, set berpantang ini selamat diamalkan sebab ia terdiri daripada bahan-bahan semulajadi yang tidak bersifat 'panas'. yelah.. makan vitamin kan? apa yang 'panas'nya? so, if baby korang kena jaundice pun, still boleh carry on makan suplemen dalam SET C ni.

satu lagi, harganya sangat murah, cuma RM100 untuk 4 jenis suplemen, kegunaan 40 hari. cara makan pun senang, sebiji sehari untuk setiap jenis, kecuali alfalfa dan ESP (if korang ambil).

lagi satu, untuk ibu-ibu yang menyusukan anak. eloklah ambil SET C ni. korang boleh sambung makan sampai bila-bila. badan pun rasa sihat, makin cantik dan anak pun sama dapat benefit.

apa kandungan SET C ni?
  • 40 tabs of Vita-Lea - bersama Iron formula yang sgt penting utk tubuh selepas bersalin
  • 40 tabs of  B Complex - elak kemurungan, anti-stress, stabilkan hormon
  • 40 tabs of Vita-C - membantu memperbaiki tisu sel, mempercepatkan penyembuhan luka
  • 40 tabs of Zinc - membantu luka (terutama luka dalaman) cepat sembuh
selain daripada itu, kawan-kawan boleh add-on Alfalfa / ESP sebagai milk booster. alfalfa ni juga bagus untuk buang angin dan membantu kita untuk mudah lawas. yelah.. baru-baru bersalin mesti trauma gak nak buang air kan? (^_^)

macam mana nak makan?

cuma makan sebiji sehari untuk setiap jenis. ambillah selepas makan. tapi, saya prefer if kawan-kawan bahagikan suplemen ni kepada 2 atau 3 session. tujuannya supaya mendapat kadar penyerapan lebih maksimum. lagi-lagi kalau kawan-kawan ada mengambil alfalfa.  bukan apa, ada orang memang kurang minum air. makan suplemen ke jamu ke perlukan bekalan air yang banyak kepada tubuh.

SET C ni juga tak semestinya kawan-kawan start makan rite after deliver. kalau kawan-kawan order awal, boleh mula makan Vita-Lea sebiji selang sehari sebelum bersalin as a preps to our body. begitu juga  dengan B Complex dan Vita-C. Zinc dan Alfalfa boleh mula makan lepas bersalin.

tapi, sebagai ingatan, masa tiga hari pertama tu, jarang orang yang kolostrum nya banyak tau. saya tak nafikan saya pernah tengok orang yang susu terus banyak (kolostrum), tapi kebanyakan orang, hari ke-4 tu baru mula bengkak susu. so, jangan panik. baby pun besar mana je perutnya kan? ;-)

So, kalau berminat nak cuba SET BERPANTANG SHAKLEE pada harga serenda RM100 (tanpa Alfalfa) untuk kegunaan 40 hari, boleh emailkan request kepada p3zaf5y@gmail.com atau SMS/ call 012-9066653

Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

Sesungguhnya Dia memang Maha Pemberi....

hasil nukilan: wafimamakidz at 1:25 PM 0 comments Links to this post
Abah dan Uncle Mawi
Hari ini mama nak berkongsi kejayaan suami mamakidz (abah).  Untuk pengetahuan mommies, abah telah menceburkan diri dalam bidang memancing ini lebih kurang 5tahun.  Sebelum ini, Abah lebih suka melibatkan diri dalam aktiviti yang mencabar seperti wall climbing, mountain climbing, kayak dan bermacam-macam lagi.  Itu masa bujang dan perut fit la...tapi sekarang, sorry...

Nak dipendekkan cerita, pada tarikh 9 Jan 2011, mamakidz, anak-anak, abah dan uncle mawi telah pergi ke tempat lepak kegemaran kitaorang iaitu di Joran Rimba Tekala, Semenyih.  Disitu telah mengadakan satu acara pertandingan memancing.

So, abah dengan penuh excited pergi membuat pentadbiran satu joran sahaja untuk mencuba nasib.  Sedang abah asyik melayan umpan dan jorannya, secara tiba.....Abah terasa sesuatu.  Pada fikiran Abah ia hanya ikan kecil seperti sebelum ini iaitu ikan lampam.  Abah pun buat rilekslah, sehinggalah kitaorang nampak sesuatu yang bersinar-sinar keemasan.  Rupa-rupanya Abah telah berjaya menaikkan ikan liku emas.  Apa lagi, kelam kabut si Uncle mawi menolong menyauk ikan di dalam kolam untuk dinaikkan kedarat.

Apabila marshal datang untuk dibawa ke penimbang, beliau akan memastikan dahulu samaada tangkanpan tersebut adaklah bold atau tidak.  Apabila dah sah bold baru dibawa ke penimbang.  Keputusannya ialah ikan  liku emas tersebut adalah seberat 5.95kg.  Ini bermakna Abah telah menduduki tempat 3.  Tetapi, 30minit terakhir hasil tangkapan Abah telah dipintas dengan ikan patin seberat 7kg.  Ini bermakna hasil tangkapan Abah telah turun ke tempat 5, so dengan ini Abah hanya berjaya membawa pulang RM100.00.  Syukur kehadrat Ilahi kerana memberikan kami rezeki.

Itulah, memang betul orang kata, kalau Dia nak memberi, sekejap saje rezeki akan berpihak pada kite dan secara tidak langsung sumpahan Abah pun dah berakhir.  So, harap-harap, rezeki akan berpihak kepada Abah lagi.  Caiyo-caiyo Abah, kami akan sentiasa menyokong Abah.

Nota: Glemer lagi Uncle Mawi di blog mamakidz

Moral of the story:  Siapa kata, Dia tidak adil...lihatlah dengan kebesaran kuasaNya, yang mustahil pun menjadi kenyataan.  Apa yang penting berusaha tanpa putus asa....MEMANG DIA MAHA PEMBERI.

FB Page daku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...There something about mamakidz Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez