Monday, November 29, 2010

Set Bersalin (berpantang) bersama Shaklee... Pt 1

hasil nukilan: wafimamakidz at 1:43 PM 0 comments Links to this post
Hari ini mamanior ingin berkongsi pengalaman member alam-maya 
mamanior iaitu kak nadia (credit kak nadia).  
Untuk mengetahuai kebaikan set ini, jom baca.....


credit to cerry
Untuk pengetahuan kalian...Set Bersalin shaklee terdiri daripada 4 jenis vitamin utama iaitu :-

1) Vitalea @ Multivitamin - 
2) Vitamin C
3) B Compleks
4) Zinc
Kenapa agaknya ke empat2 vitamin ini ada dalam set bersalin...amat2 lah berlainan dengan set2 bersalin yang lain...sejujurnya semasa ummi mengandungkan Qistyna, ummi belum bertemu dengan Shaklee (for sure kalau ummi dah kenal shaklee, memang ummi beli awal2 lagi)...

So, selepas melahirkan Qistyna...ummi beli satu set bersalin (jenama apa tak yah bgtau la ye) berbentuk jamu @ herba seperti kebanyakan set2 bersalin di pasaran hari ini...harganya sekitar RM 300++...mahal???memang ya sbb ummi terpengaruh dengan konon2nya ubat yg bagus mesti lah mahal...

Untuk pengetahuan semua, bagi kedua2 kelahiran anak ummi, ummi terpaksa melalui c zer...dan bagi czer kali yg kedua...bg ummi sakitnya lbh lagi...so, balik dr hospital (selepas 3 hari di hospital) ummi balik ke rumah untuk berpantang...kali ini ummi berpantang sendirian sbb mak mertua ummi ngasuh anak2 buah ummi (tak dpt nak jaga ummi)...tp takpe, rumahnya sekitar 15 minit je dr rumah ummi...apa yg menyedihkan, anak ummi kena tahan wad sbb kuning (jaundis)...so, balik ke rumah ummi dibekalkan dengan beberapa jenis ubat oleh doktor...antaranya yang masih ummi ingat, vitamin c (kata doktor vitamin c supaya luka2 cepar sembuh dan meningkatkan daya ketahanan badan ummi semasa berpantang)...ubat lain antaranya asid folik, ubat tahan sakit dan ubat kalau sembelit...

Bila ummi renung2 kembali...kenapa lah ummi tak diketemukan dengan shaklee lbh awal lagi...Jom tengok ek...

Dlam set bersalin shaklee ada :-
a) Vitalea @ multivitamin yang dilengkapi dengan iron formula(sangat2 bagus dan penting bagi wanita slps melahirkan)...alangkah bagusnya multivitamin ini sbb slps bersalin, sbb ummi tak berapa lalu makan dan kena sembelit teruk pulak, muka ummi jadi pucat sangat..lesuuu...tak bermaya...tambah2 takde sape yg jaga...syukur la suami ada dan bantu serba sedikit untuk masak makanan....


b) Vitamin C yang sangat bagus kerana ianya membantu dalam mempercepatkan penyembuhan luka dan memperbaiki tisu sel...dan serius ummi sgt suka dengan vitamin c shaklee sbb apabila ummi atau Qistyna demam atau selsema...ummi just ambil 2 biji vitamin c dengan di patahkan kepada 2 bahagian...memang serasi la...insya allah cepat je sembuh...



c) B Compleks yang di lengkapi dengan folic asid 
membantu dalam mengelakkan kemurungan, 
meroyan, anti stress dan menstabilkan
 hormon...tambah2 pula ianya dah lengkap 
dengan folic asid...memang masa Qistyna 
baby dahulu, kerap menangis(orang tua2 kata sawan tangis)...memang ummi stress giler...sudahlah 
kena berhati2 dengan luka operation, 
kena sembelit pulak, dengan qistyna 
asyik nangis jek...betul2 rasa nak pengsan...
hampir2 ummi kena angin meroyan tapi 
syukur lah, saudara ummi yg pandai mengurut membantu...hmmm..alangkah bagusnya 
kalau ummi ambil b compleks semasa itu...

d) Zinc berfungsi untuk membantu mempercepatkan penyembuhan luka dalaman...dulu, masa ummi 
dalam pantang, hari2 hubby ummi masak 
ikan haruan nak bagi luka dlmn ummi cepat s
embuh sampai nak termuntah ummi makan...
bila ummi teliti2 rupanya ikan haruan ni 
mengandungi zinc sbb tu la dinasihatkan 
makan ikan haruan atau patinya...tapi, 
kalau tak pandai masak, aduhai...hanyirr...
lagi la pati ikan haruan...ummi pangkah terus
...pernah ummi cuba minum....muntah balik
...dengan hanyir, loya semua bercampur
...ishhh...kalau lah ummi jumpa set bersalin 
ni dahulu lagi..tak lah ummi muak dan loya 
tgk ikan haruan hari2 kan...

Dan untuk pengetahuan semua, untuk set bersalin 
ini, kita boleh add on alfalfa...kalau add on RM 10 
dapat la alfalfa 60 biji(cukup sebulan je)  
tapi ummi syorkan tambah je RM 20 so, boleh 
la dpt 120 biji...at least kalau makan 2 atau 3 biji boleh la bertahan sehingga 40 hari kan...sampai habis pantang...alfalfa ni selain dr boost susu, 
ummi suka sbb sembelit ummi hilang (melawaskan perkumuhan)...kalau lah ummi jumpa awal lg...
tak la ummi menderita sakit sembelit...aduhaii...

Apapun...kalian yg baru ingin mencuba set 
bersalin shaklee yang sgt istimewa ini sgt lah 
bertuah...sbb set bersalin yg ummi beli dahulu
 akhirnya langsung terbiar dan tak berusik...
mengapa???sbb semuanya lbh kepada herba.
..oleh kerana anak ummi kuning (jaundis), 
so, nurse awal2 dah bgtau jgn makan dulu 
jamu atau herba sbb akan menyebabkan 
anak bertambah kuning...last2 langsung 
tak berusik sbb bila ummi cuba makan anak 
ummi akan cirit birit atau kembung (maybe sbb panas kot)...lagi satu, dlm set tu pun ada barut...
hmmm..ummi kan operate..tak leh nak pakai pun.
..memang sgt2 rugi la sbb membazir duit 
RM 300++ macam tu je...

So, apa yg ummi nampak, memilih set bersalin 
ni biarlah betul dan sesuai untuk diri kita 
dan anak kita...tidak panas, tidak menyebabkan 
anak kuning...menyembuhkan luka luar dan dalaman, membantu menstabilkan hormon dan memulihkan 
kekuatan badan semasa berpantang...
Sungguhpun begitu, kalian juga di galakkan 
ambil dalam full set sbb lebih berbaloi2 dan 
boleh consume up to 4 month...org kata alah 
membeli menang memakai...
so, macammana mommies semoga info yang 
yang dimaklumkan oleh Kak Nadia, benar-benar 
dapat membantu.

Berikut adalah harga bagi Vitamin 
Set Bersalin tersebut:-
  • Vitamin B-compleks - RP RM53.75 mamanior price RM43.00
  • Alfalfa Complex (s) - RP RM53.75 mamanior price RM43.00
  • Multivitamin (vitalea) - RP RM88.75 mamanior price RM 71.00
  • Vitamin C 500mg - RP 92.50 mamanior price RM 74.00
  • Zinc - RP RM 33.75 mamanior price RM 27.00
Nota :

  • Harga yang dinyatakan di atas adalah harga diskaun dari mamanior
  • Belum termasuk flat rate shipping charges RM10
  • Harga di atas adalah untuk Fullpack sahaja, tetapi jika sekiranya para mommies nak dalam bentuk trial pack harganya RM120.  Mamanior sedia membantu
  • Amalkan minum sekurang-kurang 3L air suam sehari
  • Jika berminat hantar je SMS @ no 012-9066653.  Insya Allah, saya akan membantu menyelesaikan masalah anda.
Moral of the story: Minta maaf, mommies, 
secara jujurnya.. mamanior memang tiada 
pengalaman berpantang bersama shaklee, 
coz mamanior lambat mengenali nya.  
Set bersalin ini amat sesuai untuk 
mereka yang tak suka makan jamu atau 
air akar kayu.  Ingatlah para mommies, 
kite perlu menjaga bahagian dalaman..
walaupun secara luaran, kite boleh 
adjust menggunakan pelbagai produk.  
So, mommies jadilah mommies 
yang bijak...renung-renungkan... 
nanti mamanior akan berkongsi 
lagi rahsia disebalik vitamin 
set bersalin ini..(Insya Allah)

Mamanior dan Family ke MAHA 2010@ Serdang

hasil nukilan: wafimamakidz at 12:23 PM 0 comments Links to this post

Siapa yang yang tak kenal dengan MAHA Expo, sejak diadakan buat kali pertama pada tahun 2008 dan kali kedua pula pada tahun ini 2010,  Mamanior tak pernah lepaskan peluang mengunjungginya.

Pada tahun ini pamerannya bermula dari pukul 10.00pagi sehingga 10.00malam.

Pelbagai jenis produk terdapat disini, bukan setakat pokok dan binatang ternakan sahaja dipamerkan, tetapi segala bentuk peralatan mesin, songket ternun tangan. songket ternun mesin dan pelbagai jenis makanan yang tidak pernah dilihat semua ada disana.

Tapi, faham-faham sajalah, kalau berjalan dengan anak-anak ni pelbagai ragam yang dipamerkan.  Pantang nampak jualan semua nak dibelinya...

Yang tak ketinggalan buat ragam adalah Jr.  Mommies lihatlah sendiri, mamanior terpaksa kendong dia dengan wrap wombfruit's dan ditutupi dengan nursing cover (sebab ada aktiviti yang sedang dilakukan di sebalik tabir nursing cover....)
mamanior & Jr. (aktiviti di sebalik tabir nursing cover)
Perlu diingatkan, jika para mommies pergi ke tempat-tempat begini, janganlah sekali-sekali bawa stroller, sebab ia akan membataskan aktiviti para mommies.
  
Untuk pengetahuan mommies, jarak antara sesuatu pameran itu agak jauh.  So, pengangkutan yang digunakan adalah tram dan bus rapid sahaja.  Para mommies bayangkanlah, mana nak tolak stroller lagi, mana nak tengok pameran lagi dan aktiviti bershopping lagi.  Ishh...ternyata ia memenatkan... 

Tapi, apa-apahal pun tepuk dada, tanya selera....renung-renungkan, selamat berMAHA expo

Mamanior, miera, jr. & afiq
Moral of the strory:  Kite kalau nak bershopping biarlah jadi pembeli dan pengguna yang berkhemah.  Almaklumlah rambang mata dibuatnya...macam-macam ada, macam-macam mau beli...Yang paling penting adalah pentingkan aspek keselesaan dan keselamatan.

FB Page daku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...There something about mamakidz Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez