Tuesday, May 24, 2011

Mula2 gemuk... kemudian obes...

hasil nukilan: wafimamakidz at 6:00 PM 0 comments Links to this post
*credit to blog chilun
saya tertarik dengan satu entry di blog cari duit. dulu saya pernah terfikirkan, kenapa makan sikit pun boleh jadi gemuk. pada andaian saya, ini disebabkan kadar metabolisme yang rendah. makan sedikit pun boleh gemuk... makan banyak apatah lagi. saya kongsikan entry dari blog yang saya nyatakan di atas.

Anda mungkin fikir disebabkan pemakanan anda yang kaya dengan lemak menyebabkan anda gemuk. Ini mungkin separuh benar tetapi yang sebetul-betulnya ialah respons badan anda terhadap karbohidrat yang berlebihan menyebabkan badan anda menjadi gemuk sehingga sukar dikawal lagi. Pemakanan yang tinggi dengan gula dan karbohidrat (seperti roti, tepung dan makanan ruji) meningkatkan perembesan hormon insulin dari kelenjar pankreas. Bila paras insulin itu tinggi, makanan yang dimakan lebih mudah ditukarkan menjadi lemak badan dalam bentuk trigliserida. (Paras trigliserida yang tinggi sebenarnya merupakan antara faktor yang penting bagi mendapat penyakit jantung).

alfalfa & herblax untuk usus kita

hasil nukilan: wafimamakidz at 4:00 PM 0 comments Links to this post


sharing dari blog cery.
Sistem penghadaman yang baik adalah asas kepada tubuh yang sihat..Semasa proses pembersihan badan, bahan buangan akan disalurkan kepada 5 organ perkumuhan yang utama untuk dikumuhkan iaitu kulit, buah pinggang, kolon, paru-paru dan hati.. Jika kita berusaha untuk membersihkan badan kita tetapi membiarkan sisa buangan terkumpul dengan banyak di dalam organ perkumuhan tanpa memastikan ia dibuang dengan cara yang sepatutnya, sisa buangan ini pasti akan diserap semula ke dalam sel badan kita..i...Badan yang dibebani dengan kandungan toksin akan menunjukkan simptom-simptom seperti penghadaman yang tidak sempurna, sembelit, kembung perut, kelesuan, berat badan naik, keadaan kulit yang tidak sihat, tekanan mental, tidur yang tidak lena, ruam kulit, sakit tekak, daya tumpuan lemah, sakit kepala, mulut berbau, tahap glukos darah yang tidak seimbang, mukus berlebihan dan badan berbau. Pengamal perubatan semula jadi percaya bahawa simptom-simptom ini menunjukkan tahap toksin dalam badan yang sangat tinggi...

3 barang yang mesti ada di rumah

hasil nukilan: wafimamakidz at 3:00 PM 0 comments Links to this post
salam semua
N3 hari ini berkisar 3 barang yang wajib ada kat rumah Cerry & N, pengasas trial pack shaklee. Jom tengok apa yang dia ada.

Ibu nak kongsikan beberapa produk yang ibu akan pastikan ianya sentiasa ada supaya bila masa kecemasan dan ianya diperlukan, ibu tak kalut di rumah.

waktu yang sesuai untuk makan supplement -pt2

hasil nukilan: wafimamakidz at 1:49 PM 0 comments Links to this post
*credit to cery"..i nak tanya..bile sepatutnya makan supplemen set B dan ESP tu..."
jadi..persoalan sebenar kat sini ialah....bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai?Tahukah anda kalau ambil semua sekaligus.. kesannya juga akan berbeza dengan mereka yang mengambil mengikut masa yang disyorkan.. Kenapa?... kerana ada kesan pada kadar penyerapan.. 

The basic rule are:
VITAMIN LARUT AIR (B dan C) : Seeloknya diambil bersama segelas air
VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) : Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.
Ostematrix (Kalsium) : Seeloknya diambil sebelum tidur bersama segelas susu
*APA YANG TAK DIGALAKKAN : Elakkan pengambila alfafa bersama vitamin E kerana akan mengganggu penyerapan vitamin E
Berikut adalah jadual pemakanan Vitamin Shaklee yang asas yang saya berikan kepada yang baru nak start mkn supplemen

FB Page daku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...There something about mamakidz Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez