Thursday, March 10, 2011

A doctor In The House - Tun Dr. Mahathir

hasil nukilan: wafimamakidz at 2:14 PM 4 comments Links to this post
Buku setebal 843 mukasurat dan berharga RM100 senaskah ini mengambil masa lapan tahun untuk disiapkan.
Ia menceritakan kisah kehidupan Dr. Mahathir sejak zaman kanak-kanak sehingga menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun.
Pada hari pertama sahaja,5,000 naskah A Doctor In The House telah terjual.
Untuk bacaan lanjut berkenaan buku ADITH-Tun Dr. Mahathir, klik sini

Shaklee BF Set: Breast bengkak, susu melimpah!

hasil nukilan: wafimamakidz at 1:29 PM 0 comments Links to this post
credit to genkimomma
Testimonia #1


Shaklee BF Set: Breast bengkak, susu melimpah!
Sumber asal: genkimomma,yoursupermom


Jika sebelum ini, pernah seorang ibu menyusu (rakan saya) tidak boleh mengambil Shaklee Alfalfa 2 biji sehari, kerana payudara nya akan bengkak susu dan perlu dikosongkan setiap jam!

Kali ini, pengalaman unik yang sama juga di mana ibu menyusu ini hanya boleh mengambil Shaklee Alfalfa 1 biji sehari sahaja bagi mengelakkan bengkak susu hingga membanjiri katil!

Subhanallah!

Gembira sungguh saya menerima cerita Shaklee yang terbaru ini daripada seorang ibu menyusu, iaitu Puan Azlina. Thanks, dear!!!

Jom ikuti pengalaman Puan Azlina mengamlakan pemakanan tambahan Shaklee (Shaklee Trial Pack B Set).

Boleh klik untuk besarkan imej di bawah:
Alhamdulillah, khasiat makanan tambahan Shaklee memberi tindak balas yang cepat dan menakjubkan pada beliau. Saya yakin, ini disebabkan oleh Azlina sudah sememangnya mengamalkan cara hidup yang sihat, maka, vitamin lebih mudah fokus untuk bantu (boost) penghasilan susu badan. Dan, sudah semestinya dengan izin Yang Maha Esa.
Sepatah kata Azlina...


Hi Genkimomma,
Saya nak bagi feedback ttg set B nie. Saya dah consume set nie almost 1 week..hmm what can i say ..SUPERB dgn izin Allah juga..
1. Saya dah bandingkan stok ebm terkini dgn ebm lama. Mmg ketara lapisan lemak slps ambik set B lebih tebal. May be lebih sesuai guna term ni 'sgt2 tebal'..hehehehe.
2. Baby tidur lena and kurang meragam. Kalau tak siang ashik berjaga utk refill balik..Dah start naik bdn dia..
3. Oleh kerana cepat kenyang baby minum sblh je..yg sebelah lg terpaksa pam. Cepat betul breast terisi dgn susu balik..rasanya all the time my boob ashik berat je..
4. Kerana takut over production, saya terpaksa skip mkn alfafa time malam. Itu pun mlm saya terpaksa gerak baby utk minum sbb tak tahan breast bengkak. Kalau tak melimpah2 la kat katil..dlm masa yg sama saya tak la mkn benda2 yg berunsur milk booster..cuma maintain minum air, mkn nasi and of course susu.


Tq sangat2 sbb perkenalkan saya dgn set B nie..dah recommended dkt kawan..lepas nie insyaallah nak beli terus yg botol...
Tq again.


Mummy Eshal Zaara

Testimonia #2

Bengkak Susu Gara-gara Alfalfa

sumber asal blog: yoursupermom.com

Alfalfa memang terkenal di kalangan ibu-ibu yang menyusukan anak sebagai milk booster kerana fungsinya yang membantu mempercepatkan penghasilan susu badan. Untuk kesan optimum, pastikan kawan-kawan sentiasa mengosongkan breast atau sentiasa memberi stimulasi kepada breast (sebab sampai satu stage memang 'agak payah' nak kosongkan breast especially yang direct-feed macam saya ni).

Gara-gara alfalfa saya demam bengkak susu. Sebelum ni, memang saya selalu rasa breast penuh sampai sakit-sakit, tapi saya terus suakan pada Icha supaya cepat-cepat kosong. Yelah, dahlah penuh, keras lak tu! Memang lega sangatlah lepas kena pam dengan Icha. Hehehe.

Tapi, pada malam sebelum saya kena bengkak susu tu, memang saya dah rasa macam selalu - penuh dan keras. Kesilapan saya, suakan Icha sebelah breast aje, yang Icha pulak dah dapat sebelah dia taknak sambung lagi sebelah. Akibatnya, esok pagi saya bangun dengan bahagian atas breast sebelah kiri yang sakit berdenyut-denyut. Sentuh pun sakit! Satu badan seram sejuk plus kepada saya pun tumpang berdenyut-denyut. Risau saya dibuatnya!

Pagi-pagi buta saya call Kak N ( Ibu Addinnasa) sambil tahan sakit dan tahan airmata. Hihi. Lepas explain pada Kak N, baru saya tahu saya kena bengkak susu. Wah! Ni first time la kiranya! Masa dalam pantang pun takde rasa macam ni. Pesan Kak N (tips pengguna SHAKLEE kepada pengguna SHAKLEE) :
  1. ambil sehelai kubis tu, basuh dengan Basic H, then masukkan dalam peti sejuk
  2. kalau nak cepat sejuk, masukkan kubis tu ke bahagian sejukbeku dalam 5 minit gitu
  3. letak kat breast yang sakit tu. InshaALLAH dalam setengah jam hilang/ kurang .. tapi jangan buat selalu sebab petua ni boleh menyebabkan susu kering.
  4. lepas sarapan, makan vitamin E sebiji. lepas minum petang, makan sebiji lagi. kiranya hari tu saya kena ambik 2 biji vitamin E la.
Malangnya, saya takde stok kubis dalam fridge! Huwaaa! Merana sungguh! Bila call hasben dia ajak ke klinik, saya taknak. Saya bukan takut doktor tapi saya taknak doktor bagi antibiotik lak, padahal bengkaknya sikit. Saya yakin saya tak perlukan doktor pun. Dan saya ni, bila sakit tak payah doktor pun boleh baik janji ada orang jaga elok-elok. Saya jumpa doktor dulu-dulu pun sebab nak dapatkan MC supaya boleh berehat di rumah. (nakal)

Sepanjang hari, saya berkelubung aje dalam selimut. Kaki saya memang sangat sejuk. Saya nak pijak lantai pun rasa macam berduri je lantai tu. Sakitnya macam mana? Macam masa kena senggugut tapi yang ni punca sakit tu daripada breast tu. Taubat. Taubat.

Dalam sakit-sakit tu, alhamdulillah rezeki SHAKLEE saya berjalan macam biasa. Cuma memang orang call/ sms saya tak jawab sangat. Tak larat. Icha pula happy la tengok mak dia baring aje dekat dia. Impian Icha nak 24 jam saya macam tu.

Saya taknak cerita panjang sangat. Cuma petang tu saya berjaya dapatkan kubis tu, dapat juga makan vitamin E dua biji hari tu. Esoknya, masih lagi sakit-sakit tapi lebih kuat. Alhamdulillah. 3 hari jugalah baru betul-betul hilang bengkak tu.

Macam mana boleh kena bengkak susu tu?

Saya ni dah seminggu lebih skipped makan alfalfa. Hari-hari minum ESP. Adalah sebabnya. Alih-alih malam tu sebelum tidur, 3 biji alfalfa sekaligus saya telan. Memang saya biasa buat macam tu, samada 2 atau 3 biji. Tapi, tulah badan saya terkejut agaknya. Dah lama tak makan alfalfa, plus breast kiri memang jarang kena pam dengan Icha. Hehehe. Rasakan!

Now ni, saya dah back tp normal. Dah okey dah. Tapi saya memang serik. Takmo skip2 dah melainkan saya confirm pregnant baru saya stop alfalfa.

So, kepada kawan-kawan, alfalfa memang sangat berkesan untuk saya dan ibu-ibu yang kerap memberi stimulasi kepada breast masing-masing. So, mulakan alfalfa dengan dos yang rendah (2 biji) dan teruskan pengambilan begitu kecuali kawan-kawan merasakan perlu penambahan dos alfalfa tersebut.

Shaklee Basic H Rawat Melecur Air Panas

hasil nukilan: wafimamakidz at 1:03 PM 0 comments Links to this post
Kredit sumber asal kepada AnakkuWiraku.com, genkimomma.com.my


Salah satu produk Shaklee, selain dari produk penjagaan muka, yang bukan vitamin (supplements) di rumah saya semestinya Shaklee Basic H! Shaklee Basic H mempunyai 1001 kebaikan yang tak mampu untuk disenaraikan di dalam blog ini. Menariknya, anda boleh bereksperimentasi sendiri penggunaan Shaklee Basic H dalam kehidupan harian.

Nanti akan saya kongsikan bagaimana Shaklee Basic H bukan sahaja membantu mengurangkan 'parasit jahat' pada pokok mangga kami, malah tiba-tiba sahaja lebih banyak tunas anak pokok mangga itu bercambah dengan meriah!

Namun, sebelum itu, kita ikuti kisah bagaimana Shaklee Basic H membantu bayi comel yang melecur akibat tersimbah air panas di dadanya.

Lia adalah seorang ibu yang menyusukan anaknya....namun satu hari satu kemalangan telah berlaku di mana anaknya telah tertarik satu cawan yang mengandungi air panas. Apa lagi melecurlah bahagian depan dada anaknya akibat tersimbah air panas tadi.
Waktu ini anak Lia baru berumur 1 tahun 2 bulan....selepas kejadian malang tidak berbau itu, anaknya kelihatan sangat murung. Hanya mampu baring dengan riak muka yang menggambarkan dirinya menahan kesakitan terutama sebab ia melibatkan bahagian dada. Lia menjadi risau kerana anaknya yang sebelum ini ceria dan aktif menjadi sebaliknya sejak kejadian itu.

Lia meminta pandangan ibu apakah yang sesuai untuk diberi kepada anaknya agar cepat sembuh. Ibu hanya teringat kepada kebaikan basic H. Memandangkan bayinya ini masih menyusu maka hanya Lia sahaja yang perlu pastikan pengambilan vitamin yang konsisten demi membekalkan cukup vitamin dan zat untuk anaknya cepat sembuh.
Tanpa berlengah, Lia terus mendapatkan sebotol Basic H yang dibelinya di cawangan Wangsa Maju. Lia memandikan anaknya dengan air yang dicampurkan dengan beberapa titik Basic H.
Subhanallah, keesokkan harinya, kesan melecur menjadi kering dan anaknya kembali aktif seperti sebelum kemalangan berlaku. Lia yang terlalu gembira telah menghantar mesej mengucapkan terima kasih kerana memperkenalkan Shaklee Basic H pada dia untuk merawat anaknya.
Inilah Shaklee Basic H yang saya maksudkan:

Jika berminat untuk mendapatkannya, harganya ialah RM47 untuk Semenanjung Malaysia, dan RM69 bagi Sabah & Sarawak.

Keputusan Penuh Malaysia vs Pakistan Pusingan Kedua

hasil nukilan: wafimamakidz at 11:53 AM 0 comments Links to this post

Keputusan Penuh Malaysia vs Pakistan Pusingan Kedua – Malaysia Memang Agregat 2- 0




Tahniah diucapkan kepada pasukan Malaysia kerana berjaya menahan asakan daripada pasukan Pakistan pada perlawanan pada malam semalam.
Keputusan Perlawanan:-
Malaysia (0) vs Pakistan (0)
Aggregate:  Malaysia 2 Pakistan 0.
Harap pasukan Malaysia akan terus maju dan berjaya didalam pusingan yang seterusnya.Insya-Allah.
Semoga dengan kejayaan Malaysia ni, industri bola sepak negara semakin berkembang, dan kita sebagai rakyat Malaysia jangan hanya fanatik waktu menang je... bila kalah kutuk2 blek.. hehe.. MALAYSIA BOLEH..
Moral of the story: Mamakidz jadi fanatik bola sepak selepas kelahiran Jr.  Kalau U all nak tahu, gara-gara Jr. jugalah mamakidz bersengkang mata dengan siaran Piala Dunia 2010, Afrika Selatan (11jun 2010-11julai 2010).  Macam biasalahkan mamakidz mengamalkan teknik 2in1, sambil menyusukan Jr. sambil tengok bola. Nak seribu daya..taknak seribu dalih....

FB Page daku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...There something about mamakidz Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez