Tapi..., mamakidz ada masalah sikit dengan cara pembersihan kerang ni. Almaklumlah sebelum ini, Kerang tidak termasuk dalam senarai masakan kegemaran mamakidz....So, google punya google, tejumpalah petua ini...Marilah kite sama-sama mencubanya ye...
1. Pelepah Pisang Bersihkan Kerang
Rendam kerang di dalam air. Kemudian ambil pelepah daun pisang. Buangkan daunnya sahaja. Potong pelepahnya halus-halus dan diramas-ramas dengan kerang. Kulit kerang tadi akan bersih dan putih.
2. Cuci guna daun senduduk. Mengadaplah aku kerang tersebut ramas dan tenyeh dengan daun senduduk.. Nampaklah putih sikit.Selain itu bonda juga memberi petua untuk bersihkan kerang dengan mengunaka asam keping. Jika tiada pokok senduduk gunakan aje asam keping dan juga soda bikarbonat untuk mencuci kulit kerang
cara-cara memasak kerang rebus:
serai diketuk, bawang putih diketuk, bawang merah dihiris, asam keping dan gula & garam secukup rasa
moral of the story: Sorrylah adik kakak, mamakidz ni memang tak pandai memasak...itu yang kerja menggoogle je selain tanya dengan ibu mamakidz la...
2 comments:
aku rasa pakai asam keping la yang paling senang.. hihihihi
terima kasih atas cadangan anda
Post a Comment