Tuesday, December 14, 2010

Ingin tahu kenapa kite tak boleh minum air sambil berdiri....

hasil nukilan: wafimamakidz at 3:47 PM
Catatan hari ini adalah kesinambungan dari cerita yang mamanior pernah tulis...

Kita sering mendengar saranan agar banyakkan minum air putih/mineral/air R.O demi kebaikan kesihatan.  Namun, anda perlu ingat jika cara kita salah semasa minum air, maka ia akan merugikan kesihatan

Tentu para mommies tak sabar ingin mengetahuinya.  

1.  Jika kita meminum air sambil berdiri, kesannya adalah air yang kita minum akan terus masuk ke dalam rahim.  Ini tidak baik untuk kesihatan dalaman wanita.

2.  Menurut kajian kesihatan pakar akupuntur, iaitu minum air putih dengan cara sambil duduk adalah lebih baik berbanding minum air putih sambil berdiri.

3.  Air putih yang kita minum semasa duduk akan disaring oleh sfringer.  Untuk pengetahuan para mommies, sfringer adalah suatu struktur yang berotot yang boleh membuka ( laluan air kencing) dan menutup.  Setiap air yang kita minum akan disalurkan pada pos-pos penyaringan yang berada di ginjal.

4.  Tetapi, jika kita meminum air putih dengan cara berdiri, maka air yang kita minum itu masuk tanpa disaring.  Air itu akan terus menuju ke kandung kemih, maka akan berlakulah pengedapan di saluran ureter.
6.  Selain dari itu, jika inginkan perut flat - jangan amalkan makan bersulamkan air kerana ia boleh menyebabkan perut buncit.  Sebaiknya minum air setengah jam selepas makan nasi.

7.  Dan jangan selalu amalkan minum air terbu, kerana ia akan menyebabkan lutut menjadi lemah dan diri cepat letih dan penat. (so.. bila dah letih dan penat, itu yang bila nak bersama suami seribu alasan diberikan.)

Itu sebabnya para mommies cepat-cepat cari penawarnya.  Jika ingin tahu penawarnya, jangan segan-segan SMS lah saya @ 012-9066653 atau email je [at] p3zaf5y@gmail.com.  Saya sedia membantu.

Moral of the story:  
Kite sebagai kaum hawa dan ibu, kesihatan dalam wanita adalah eset kite yang paling berharga.  Jagailah harta kite sebaik-baiknya... 

Oleh itu para mommies untuk mengelak sebarang kemungkinan yang berlaku;
1.  Biasakan minum duduk
2.  Banyakkan minum air putih/air mineral/air R.O tapi jangan sampai memudaratkan diri.  Minumlah air sebanyak 3L sehari.

0 comments:

FB Page daku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

...There something about mamakidz Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez